Lögnerna som kan fälla Juholt

Uppdaterad 2011-10-13 | Publicerad 2011-10-12

S-ledarens närmaste medarbetare motsäger hans påståenden om bidragsfusket – nu står ord mot ord

I går tog cirkus Juholt flera nya vändningar.

Nu hade han visst känt till reglerna när han sökte hyresbidrag – men ville göra rätt för sig i efterhand, uppgav partiets kommunikationschef Nina Wadensjö.

Dessutom framställdes S-ledaren som en lögnare av sin närmaste medarbetare.

I går förmiddags tog S-ledarens assistent Peter Cervin bladet från munnen. Han bekräftade i en Dagens Industri-intervju att riksdagsförvaltningen i somras påpekade för honom att det verkade vara något fel med Juholts ersättningar.

Men inte nog med det. Cervin sa också att han i början augusti meddelade Håkan Juholt om felen:

– Jag informerade Håkan om regelverket, sa han till di.se.

Trots detta lämnade alltså Juholt en hel månad senare, den 13 september, in en ny ansökningsblankett för att få ersättning – fortfarande för hela hyresbeloppet.

Motsäger

Både under presskonferensen i fredags efter Aftonbladets avslöjande och på sin Facebook-sida i lördags hävdade Juholt att han inget visste om de felaktiga ersättningarna. På Facebook skrev dessutom S-ledaren att han inte visste något om felen förrän för en månad sedan.

Påståendena motsägs av Cervins uttalande i går. Juholt har också sagt att han försökt göra allt för att ställa sitt misstag till rätta sedan han informerades om felaktigheterna – vilket alltså inte heller stämmer med Peter Cervins uttalande.

”Stämmer inte”

Cervin sa i går också att han meddelat kanslichefen Sven-Eric Söder om de felaktiga ersättningarna.

När Aftonbladet i går pratade med Sven-Eric Söder förnekade han att han fått någon information av Cervin.

– Det stämmer inte, det får stå för honom.

”Kan verka underligt”

I går gick även Socialdemokraternas kommunikationschef Nina Wadensjö ut och sa att Peter Cervin inte hade informerat Sven-Eric Söder om felaktigheterna. Hon dementerade dock inte att Cervin skulle ha tagit upp det med Håkan Juholt vid tillfället.

I SVT:s ”Aktuellt” sa hon dessutom plötsligt att Håkan Juholt känt till reglerna när han skrev under den nya ansökan om hyresbidrag, inlämnad den 13 september.

På frågan varför Juholt ändå lämnade in ansökan, trots att han kände till reglerna svarade Nina Wadensjö:

– Ja, det kan verka underligt, men jag tror det handlar om att man vill att rätt ska vara rätt.

Hon utvecklade sitt svar:

– Ja, det låter ju konstigt, men jag tror att man skickade in hela fakturan som man har gjort tidigare år, man har gjort som man alltid har gjort och sedan ville man se till att man rättade till det hela i ett enda svep.

”Tvetydiga signaler”

Till Aftonbladet sa hon senare i går kväll att det i själva verket var Peter Cervin som valde att skicka in blanketten där Juholt ansökte om ersättning på samma felaktiga sätt som tidigare. Detta för att Cervin fått så tvetydiga signaler från förvaltningen.

– Därför skickade han in den som man alltid hade gjort, säger Wadensjö.

Några dagar senare lämnade man, enligt Wadensjö, över hela ärendet till Sven-Eric Söder för att reda ut felaktigheterna i efterhand.

Säger inget

Peter Cervin gick i går kväll inte att nå för en kommentar.

Håkan Juholt ville i går inte svara på vad han visste vid vilken tidpunkt med hänvisning till att det pågår en förundersökning mot honom.

– Nu pågår det ju en förundersökning och då har jag ingen möjlighet att kommentera detta, sa han.

Socialdemokraternas kris |
Aftonbladet