”Fruktansvärt oansvarigt”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-25

Mikael Nilsson dömer ut nya FRA-förslaget

Han är en av FRA-lagens starkaste kritiker. Och regeringens nya förslag gör honom inte vänligare inställd.

– Det är lika oacceptabelt som tidigare lösningar, säger Mikael Nilsson, mannen bakom sajten ”Stoppa FRA-lagen nu”.

143 riksdagsledamöter röstade ja till FRA-lagen. 138 röstade nej.

Efter beslutet väcktes en massiv kritikerstorm från både de egna leder och från allmänheten. En av de mest engagerade kritikerna var Mikael Nilsson, som tillsammans med flera hundra personer protesterade utanför riksdagshuset efter beslutet i juni. Och att en domstol nu ska pröva all FRA:s verksamhet är inget som övertygar Mikael Nilsson om motsatsen.

– Domstolen blir i och med det här en förlängd arm till underrättelsetjänsten. Det blir samma problem som tidigare, källskyddet minskar och människors oro ökar, säger han.

”Oansvarigt”

Och vad som händer vid ett eventuellt regeringsskifte är också en fråga som måste svaras på, enligt Mikael Nilsson. Hela processen om FRA-lagen har varit ett skämt, anser han.

– Nu verkar det som om det enda som spelar roll är om alliansen är överens. Det är oansvarigt att hantera svensk säkerhetspolitik på det här sättet. Jag kan inte se annat än att det kommer att bli oerhört kritiserat igen eftersom de försöker laga någon som i grunden ändå vänder sig mot folket, säger Mikael Nilsson.