Dubbla protester mot Löfven

Uppdaterad 2016-07-06 | Publicerad 2016-07-05

Aktivister manifesterade mot brunkol och hårdare asylregler

VISBY. Aktivister i flytvästar tog sig upp på stranden i Visby - mitt under Stefan Löfvens tal.

– Riv upp asyllagen, den kränker alla mänskliga rättigheter som finns, säger aktivisten Ella Carlqvist.

Samtidigt protesterade ytterligare en aktivistgrupp genom att lägga sig på marken och spela döda nära scenen där Löfven stod.

Ett 20-tal aktivister klädda i flytvästar tog sig i en gummibåt upp på stranden i närheten av scenen i Almedalen. Mitt under Stefan Löfvens tal bar de upp båten - men tvingades lämna den i närheten av stranden.

– Vi protesterar mot de stängda gränserna och den nya asyllagen. Men framförallt att folk dör varje dag och att Europa inte ställer upp för att hjälpa dem, säger Ella Carlqvist, som representerade gruppen United rescue aid.

Ett stort mediauppbåd, uniformerade och civila poliser fanns på plats vid stranden. Gruppen samlades vid en brygga hundra meter från Almedalsscenen, på polisens uppmaning lämnade de gummibåten, sedan vandrade de in mot scenen där Löfven stod.

Varför genomför ni protesten när Löfven talar?

– Därför att Löfven stod här för ett år sedan och sa en väldigt massa fina ord, han snackade så mycket skit förstår vi nu, säger Ella Carlqvist.

Vad är ditt budskap till Löfven?

– Riv upp asyllagen, den kränker alla mänskliga rättigheter som finns. Se till så att Sverige tar ansvar.

Aktivisterna fortsatte sedan in i Almedalen där de delade ut flygblad till åhörarna.

Från scenen försvarade dock Stefan Löfven de hårdare reglerna:

– Inget land klarar utmaningen ensam. Därför har Sverige infört en tillfällig lagstiftning, för att få färre att söka sig till Sverige.

Spelade döda mot brunkolet

Kort innan Löfven inledde sitt tal genomförde en annan aktivistgrupp, som kallar sig ett löst sammansatt nätverk av bekymrade medborgare, en tyst protest helt utan våldsamma inslag.

Åtta personer iklädde sig svarta sopsäckar, som skulle lika så kallade bodybags för döda, och lade sig ned i rad på marken längs vägen ned mot Almedalsparken där Löfven strax skulle hålla sitt tal. Ovanpå dem lade andra röda rosor. Man ville symbolisera döda till följd av utsläpp av brunkol. Samtidigt hölls en banderoll med orden "vi låter inte kolet ligga" och S och MP:s loggor.

– Vi ville visa på konsekvenserna av Sveriges beslut att låta Vattenfall sälja brunkolet, säger Karl Andreasson, talesperson.

Menar ni att människor kommer att dö på grund av Sveriges beslut?

– Ja den obekväma sanningen är att utökad användning av brunkol och gruvnäringen leder till folks död, både i närområdet och i hela Europa till följd av klimatförändringarna.

Vad hoppas ni uppnå med protesten?

– Vi har ett meddelande till Löfven. Vi vill påminna honom om hans egna ord i regeringsförklaringen; man kan bekämpa klimatförändringarna om man bara vill.

ANNONS