”Det Trump gör nu är inte genomtänkt”

Publicerad 2018-03-17

OXELÖSUND/STOCKHOLM. Donalds Trumps ståltullar har skapat oro världen över – även i Sverige.

Skräckscenariot är att utvecklingen leder till ett prisras i Europa.

Men på stålverket i Oxelösund tar man det hela med ro.

– Vi är inte oroliga för våra jobb, inte i nuläget i alla fall, säger Mikael Henriksson, ordförande på järnbruksklubben på SSAB.

I förra veckan skrev Donald Trump under ett beslut som innebär att importtullar inom kort införs med 25 procent på stål och tio procent på aluminium. Det uttalade målet är att skydda den amerikanska industrin som enligt presidenten är utsatt för orättvis konkurrens från andra länder.

Beskedet väckte både avsky och oro världen över. Det har talats om att det nu råder ett handelskrig mellan EU och USA. Unionens handelskommissionär Cecilia Malmström har sagt att man kommer att svara med tullar på utvalda amerikanska varor och att man ska stämma USA i världshandelsorganisationen WTO.

Och exakt hur det kommer bli vet ingen. Trump har sagt att vissa länder och företag kan bli undantagna från tullarna.

Vad som komma skall har oroat många, även i Sverige som exporterar stål till USA till ett värde av ungefär fyra miljarder kronor varje år.

Oro i världen – lugnt i Oxelösund

Långt borta från Vita huset, i IF Metalls klubblokal i närheten av SSAB:s stålverk i Oxelösund, tar man dock det hela med ro.

Mikael Henriksson, fackordförande över cirka 1 500 stålarbetare, säger att Trumps besked säkert skakar om på många håll, men inte bland hans medlemmar.

– Vi vet ännu inte om det här drabbar Europa och Sverige alls, så det är inget man pratar om på golvet.

Han berättar också att den sortens specialprodukter som tillverkas i Oxelösund är unik.

– Det är inte så många som konkurrerar med oss. Det som kommer att påverka är mängdvaror som inte vi sysslar med. Vi är inte beroende av USA på det sättet.
SSAB är den tyngsta ståltillverkaren i Sverige. Men mycket av exporten går till andra ställen än USA. Faktum är att det mesta av stålet SSAB säljer i USA också tillverkas där, i de två fabriker man har i landet.

Tomas Hörnfeldt, som bevakar handelsfrågor på SSAB, säger att påverkan för företagets verksamheter i Borlänge och Oxelösund blir liten efter Trumps besked, av vad man kan bedöma än så länge.

–  I det stora hela så är det en väldigt liten exportvolym som vi pratar om. Beskedet från Trump är inte bra, men i det stora hela är det en väldigt liten pusselbit, säger han.

Även Bo-Erik Pers, vd på stålföretagens branschorganisation Jernkontoret, säger att tullarna i ett första steg inte ska vara något större problem för stålarbetarna och stålföretagen i Sverige.

”Tror vi kommer få effekt”

Han tror att svenska stålprodukter kommer att kunna fortsätta säljas även när tullarna införs.

– I Sverige gör vi väldigt mycket specialprodukter av stål. Det finns flera producenter i USA som behöver specialmaterial från oss. Jag tror vi kommer få en effekt där de företagen och branscherna kommer att ta kontakt och försöka utverka undantag.

Men det som i viss mån oroar Bo-Erik Pers är vad som kan hända i ett andra steg, efter att tullarna införts. Bedömningen är att stålproducenter i världen i stället kommer att vilja sälja till andra marknader om det byggs murar kring den amerikanska.

Det värsta scenariot är att stål i stället flödar in i Europa vilket skulle leda till ett prisras. Och det skulle kunna innebära problem för Sverige, vars stålexport inom EU är mer än tio gånger så stor än den till USA.

– Då får vi in mer material från till exempel Kina vilket skulle vara ett problem för då får du in material med statligt stöd i botten. Det ser jag som ett större problem än USA-marknaden. Det skulle vara en katastrof, säger Bo-Erik Pers.

Men även här har EU-kommissionen och Cecilia Malmström agerat snabbt. Man står redo att införa så kallade skyddstullar för att hindra en för hög import från till exempel Kina.

– Om EU slår tillbaka, eller hotar med det, tror jag att man öppnar upp för en förhandling med USA och kanske kan få ett undantag för Europa. Jag tror vi kommer klara det här ganska bra, säger Pers.

Trump har stöd av facken i USA

I USA ha reaktionerna på Trumps utspel varit blandade. Han har sågats av Republikanernas partietablissemang – men samtidigt har de som nästan aldrig är överens med honom, fackförbund och flera demokratiska toppolitiker, hyllat beslutet som de menar gynnar amerikanska arbetare.

Donald Trump.

Några som tycker tullarna är en utmärkt idé är fackförbundet United Steelworkers, IF Metalls motsvarighet i USA.

Det har Mikael Henriksson, fackordförande på SSAB, viss förståelse för.

– Både ja och nej. Man försöker väl skydda sin produktion, det försöker vi också göra. Men det måste ske på rättvisa villkor. Det här Trump gör nu är inte genomtänkt.

ANNONS