Avlyssnad JK-anmäler FRA

Uppdaterad 2016-12-01 | Publicerad 2008-07-25

En av dem som Försvarets radioanstalt (FRA) avlyssnat och lagrat uppgifter om har anmält myndigheten till justitiekanslern (JK), uppger medier. Anmälaren Jörgen Larsson fanns med på den lista på 103 personer som FRA avlyssnade eftersom de bedrev affärsverksamhet i Ryssland eller på annat sätt hade löpande kontakt med landet under 1990-talet.

– Jag fattar ingenting. Det sägs att vi lever i en superdemokrati, men ändå blir man behandlad som i en diktatur, säger Larsson till Norrbottens-Kuriren.

De 103 namnen bifogades en hemligstämplad anmälan från en FRA-anställd till Datainspektionen, vilket Sveriges Radios Ekoredaktion först rapporterade om i mitten av juni. JK utreder om den FRA-anställde bröt mot sin tystnadsplikt. Avslöjandet ledde till anklagelser om att FRA bröt mot post- och telelagen. Men vice chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström beslutade att inte inleda någon förundersökning.

FRA har hamnat i skottgluggen sedan regeringen nyligen drev i genom en lag som ger myndigheten rätt att övervaka all kabelbunden trafik som passerar gränsen. De 103 avlyssnades dock genom spaning i etern, inte i kabel.

TT