Här är vinterns drömresor för matälskare

Upplev matmeckan i San Sebastián, Tokyo och bubblaren Växjö

Uppdaterad 2019-07-23 | Publicerad 2018-10-05

Mat och dryck står högst på listan över saker vi lägger pengar på när vi reser.
Men vart ska man åka för att få en matupplevelse utöver det vanliga?
Aftonbladets resereporter Johan Gunnarsson tipsar om kulinariska läckerheter i Spanien, Japan och lilla Växjö.

Mat, mat, mat. Det är den största källan till njutning och något vi gärna lägger pengar på när vi reser. Det visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Resia. Hela 70 procent av svenskarna lägger den största delen av reskassan på godsaker att stoppa i magen.

Aftonbladets resereporter Johan Gunnarsson är en van matresenär som gärna letar upp lite speciella restauranger och matställen när han är på resande fot. Inför höstens och vinterns resor har han tre tips på städer som är värda ett besök för foodiesar – San Sebastián, Tokyo och Växjö.

– San Sebastián i Baskien i norra Spanien är en pärla för matälskare. Deras specialitet är Pintxos, en sorts tapas som är brödbaserad. I mitten på varje matbit sitter en tandpetare. Matbitarna ligger på stora fat och man plockar så många som man önskar. Det är viktigt att spara sina tandpetare för de lämnar man sedan in och betalar utifrån hur många man har, säger Johan.

Han tipsar om den gamla delen av stan, La parte vieja, som är ett mecka för alla som gillar party och pintxos. Området kryllar av små restauranger och barer och på kvällar och nätter är det fullt drag.

Njut av sushi, småländska läckerheter och spanska pintxos.

Ät så många du vill

En pintxos kostar ungefär en euro och man orkar kanske äta fyra fem stycken, därför hamnar notan på en hygglig summa. Är man sugen på en mer exklusiv matupplevelse tipsar Johan om restaurang Arzak som har tre stjärnor i Guide Michelin.

– Var beredd på oväntade, superbra smaker. De är väldigt arty i sitt sätt att lägga upp maten och dofterna som sprider sig i lokalen är fantastiska, säger Johan.

När man är mätt och belåten är det perfekt att besöka La Concha, den superfina bukten med en fin badstrand.

– La Concha är själva navet i stan. På den östra sidan, nästan längst ut mot havet ligger ett stort akvarium, Aquarium Donostia, där man kan gå genom en glastunnel genom ett megastort rum fyllt med vatten. Hajar, rockor och en massa fiskar simmar runt om en och man ser dem runt om. Superhäftigt! säger Johan.

Fram till oktober kan man flyga direkt till Bilbao och därifrån är det en kort busstur till San Sebastián. Flyger man vintertid går det bra att landa i Madrid eller Biarritz i Frankrike och ta en buss över gränsen.

Ta en bild av menyn

Om du är villig att resa lite längre bort så är Tokyo i Japan ett mecka för matälskare. I staden som aldrig sover finns allt du kan tänka dig – men det är omöjligt att besöka Tokyo utan att äta sushi.

– Ofta står namnen på sushibitarna på japanska och det kan vara svårt att tolka vilken fisk det är. Mitt tips är att plåta av menyn på ett ställe där man skrivit ut menyn både på japanska och engelska. Då kan man peka på menyn och hålla upp fingrar i luften för att visa hur många man vill ha på den restaurang som bara skriver på japanska, tipsar Johan

Han menar att sushi i japan är motsvarigheten till pintxos i San Sebastián. På Uogashi Nihonichi i Tokyo serveras prisvärd och läcker sushi med pinfärsk fisk och härliga grönsaker. På prisade Sukiyabashi Joro jobbar världens äldsta Michelinkock, Jiri Ono. Restaurangen ligger i stadsdelen Ginza och det gäller att boka bord i tid, det finns bara plats för tio matgäster åt gången. Den har tre stjärnor i Guide Michelin och här har gäster som Barack Obama och Tom Cruise ätit.

I stadsdelen Ginza hittar du många spännande restauranger.

Gästerna uppmanas att respektera den bokade tiden eftersom man kokar och förbereder riset i exakt tid för servering till sällskapet. På restaurangens hemsida ber man även gästerna att inte fotografera sushibitarna eftersom man vill att gästerna ska fokusera på matupplevelsen och inte sociala medier.

Ett matmecka i Småland

Om man inte har möjlighet eller lust att resa långt så finns det guldklimpar för foodiesar här hemma i Sverige som är värda ett besök. Johan Gunnarsson sista tips för en härlig matresa är Växjö i Småland.

– Det har blivit ett matmecka att räkna med, säger Johan och tipsar om Café de Luxe som satsar på lokala råvaror som gös och gravat rådjur där de flesta råvaror är närproducerade.

Vill man njuta i en lite mer lyxig miljö är hyllade PM och vänner ett fantastiskt alternativ. Deras matfilosofi bygger på de tre hörnstenarna skog, äng och sjö där de vill visa vad Småland har att erbjuda.

– Det är själva flaggskeppet i Växjö. De fick sin stjärna i guide Michelin för tre år sedan och har behållit den sedan dess. De har avsmakningsmenyer och en helt fantastisk vinlista. Jag skulle vilja säga att det är Sveriges bästa vinkatalog i restaurangväg, säger Johan Gunnarsson.

Efter ett restaurangbesök är det härligt att ta en tur till Växjösjön.

– På senare år har området rustats upp och blivit jättefint med kafé och flera restauranger, tipsar Johan.

Om man vill komma ur sin matkoma kan man fortsätta runt nästa sjö, Trummen. Den medeltida domkyrkan, med sina två torn, tornar upp sig i utkanten av centrum och är imponerande vacker inomhus. Johan gillar även Kronobergs slottsruin, en gammal biskopsborg med anor från 1400-tale som ligger på en holme i Helgasjön.

– En utflykt dit brukar krönas med ett stopp på kaffestugan med våfflor som specialitet, säger Johan.

San sebastian – pintxos och stjärntätt

 • Lyx – Arzak
  Tre stjärnor i Guide Michelin. Oväntade, superbra smaker.
 • Budget – Ganbara
  Urskön representant för det baskiska köket, pintxos.

Tokyo - ett myller av supergott

 • Lyx – Sukiyabashi Joro
  Ett av världens bästa sushiställen för endast 10 gäster åt gången.
 • Budget – Uogashi Nihonichi
  Pinfärsk fisk, välstruken ingefära, krispiga grönsaker.

Växjö – ett nytt matmecka på g

 • Mellan – PM & Vänner
  Rätter från skog och äng, en finkrog utanför storstaden
 • Mellan – Café de Luxe
  Närodlade frestelser får kindtänderna att krulla sig

Vad är en foodie?

Enkelt översatt kan man säga att en foodie är en matentusiast, gourmand eller matnörd som älskar matupplevelser. Många bloggar eller instagrammar, andra kallar sig foodies utan att vilja dela sina upplevelser med andra.

ANNONS