Premiär för resa där mobilen är förbjuden

Publicerad 2018-06-13

Skärmförbud på semestern lockar många.

Du sitter på en strand och tittar på solnedgången, visst vill du ta upp mobiltelefonen och ta en bild? Men på Airtours skärmfria resor kommer det inte att gå. Som första svenska researrangör börjar Airtours i höst med resor där mobilen är förbjuden.

I en tid där mobiltelefonen och datorn är en stor del av vardagen ser allt fler positivt på tanken om en helt skärmfri semester. Enligt en undersökning gjord av Sifo på uppdrag av Airtours skulle 61 procent vilja åka på en skärmfri semester.

– Vi tror att det kan finnas ett intresse för en sådan resa, det är någonting resenärerna vill ha, säger Stefan Chatzopoulos, informationschef på Airtours.

De största nackdelarna med en skärmfri semester var enligt deltagarna att inte vara uppdaterad i nyhetsflödet och att inte ha tillgång till sin e-post. De största fördelarna ansågs vara möjligheterna till en paus från sociala medier och att bli mer närvarande.

– Jag tror att man upplever semestern på ett helt annat sätt utan sin skärm. Då tvingas man hitta på saker och umgås.

I höst går pilotresan till Kreta. Väl på plats ska alla skärmar som tagits med till semestern samlas in och behållas till hemresan.

– Man kan få ut sin skärm om man verkligen vill ha den, men tanken är att de ska samlas in så att hotellet är skärmfritt. Så får man ägna sig åt sånt man gjorde förr i tiden, säger Stefan Chatzopoulos.

Det här får resenärerna underhålla sig med när skärmarna är förbjudna.

Sola, bada, läsa, cykla eller spela Yatzy, resenärerna kommer inte att gå sysslolösa även fast de inte har sina skärmar. När man bokar resan ingår det även en polaroidkamera.

– Många vill ha bilder och minnen från resan och det tar man ju i vanliga fall med mobilen.

Första resan sker under höstlovet och riktar sig till barnfamiljer.

– Flera föräldrar är kanske lite oroliga över barnens användande av skärmar. Men jag tror att vi vuxna är lika goda kålsupare, även om vi inte riktigt vill erkänna det. Så det är lika bra för de vuxna som det är för barnen, säger Stefan Chatzopoulos.

Så tyckte deltagarna

Fördelarna:

Att bli mer närvarande: 44 procent

Att få en paus från sociala medier: 44 procent

Att stressa ner: 38 procent

Få mer tid för familj och vänner: 37 procent

Nackdelarna:

Att inte vara uppdaterad i nyhetsflödet: 43 procent

Att inte kunna läsa e-post: 26 procent

64 procent av kvinnorna och 58 procent av männen skulle vilja åka på en skärmfri semester.

Upplev sol och bad på
Kreta

ANNONS

Följ ämnen i artikeln