Aktiv semester: Träningsresan för både kropp och själ

Uppdaterad 2019-07-05 | Publicerad 2018-06-01

Den 3-10 maj åkte 60 förväntansfulla personer på Träningsresa till Kreta.

Att åka på träningsresa är en semesterform som ökat enormt de senaste åren.
Och för de som testat en aktiv semester är det inte så svårt att förstå varför.
Men vilka är det egentligen som åker på träningsresa?
– Många ensamma har upptäckt träningsformen men det är också mycket par, mor och dotter resenärer och kompisgäng som åker iväg på våra resor, säger Johanna Bouveng projektledare och tränare på Springtime, som är en av de största arrangörerna av Träningsresor.

Den 3-10 maj åkte 60 förväntansfulla personer på Träningsresa till Kreta tillsammans med Springtime. Resan som hade inriktning ”Träningsglädje för kropp och själ” erbjöd en rad olika träningsformer, utflykter och gemensamma middagar.

Med på resan fanns huvudpersonen Mårten Nylén, en av Sveriges mest kända PT:s med en lång lista av kändisar som klienter och som tidigare figurerat i TV i bland annat Biggest Loser och Ninja Warrior. På resan kunde resenärerna testa på Mårtens träningskoncept Smart träning och han passade även på att bjuda på workshops, löpteknik och en inspirerande föreläsning under resan.

Utöver Mårten fanns Carolina Söderberg, Johanna Bouveng och Sabrina Cherif på plats och ledde olika aktiviteter som Yoga, Soma Move, zumba, Afro, Arabiska rytmer, Body Jam och Core.

Största arrangören

Springtime är en av de största arrangörerna av träningsresor i Sverige. Sedan de startade med löparresor för drygt 15 år sedan har det hänt en hel del när det gäller aktiv semester och idag erbjuder de en lång rad av olika typer av träningsresor, både för de som ska ställa upp i ett specifikt lopp, för de som älskar yoga eller för de som vill ha en resa med lite allt möjligt.

Johanna Bouveng har jobbat med Springtime sedan starten och har tydligt märkt av hur intresset för semesterformen ökat. Inte minst bland kvinnor.

– Majoriteten av våra resenärer är  kvinnor i 35-55 -års åldern, säger Johanna Bouveng projektledare och tränare på Springtime.

Varför tror du att det blivit så populärt?

– Det är en trevlig form av semester för den som inte bara vill ligga i en solstol. Man får lite av allt möjligt från sociala bitar till att testa på nya saker som man kanske inte skulle ha gjort hemma.

Varför har just Springtime blivit stora?

– Vi var med tidigt och har ett stort utbud av olika typer av resor. Sen har vi satsat hårt på att bara jobba med väldigt bra ledare. De ledare som är med på våra resor är alla väldigt duktiga på vad de gör men är även sociala och bjuder på sig själv. En träningsresa handlar inte bara om att det ska vara hög kvalité på själva träningspasset utan hela gemenskapen och gruppen är viktigt, säger Johanna Bouveng.

Mycket skratt och glädje

Att ledarna verkligen bjöd på sig själva är något som alla resenärer som var med på resan kan intyga. Det bjöds på mycket skratt och glädje mellan träningspassen och stunderna i solstolen. Att det fanns speciella bord, där resenärerna kunde samlas, vid de gemensamma luncherna och middagarna var också något som hjälpte till att skapa en gemenskap i gruppen.

Hotellet, Ocean Beach Club, höll en hög klass på både rum, pooler, gym och restaurang. Det var inte heller så långt mellan rummet, restaurangen och ytorna där träningspassen hölls. Något som är relativt ovanligt på träningsresor där hotellen ofta är stora och avstånden kan vara långa.

Många pass varje dag

För den som ville träna riktigt mycket erbjöds en massa pass varje dag. Utöver de 5-7 pass som var exklusiva för de som var med på träningsresan kunde man på hotellet testa på deras egna pass, träna själv i det välutrustade gymmet eller gå på vattengympa.

För Mårten Nylén är en av de viktigaste sakerna, som man som resenär ska tänka på, att anpassa veckan efter sig själv.

– Gå inte ut för hårt utan planera efter vad du tycker känns roligt och skapa en vecka som passar dig själv och din nivå, säger han och fortsätter:

– Det finns så mycket kul att testa på och varför inte våga testa något nytt när man är i väg. och sen får man inte glömma det viktigaste av allt – att skapa en glad vecka!

Bergsvandring

En av dagarna erbjöds en utflykt i form av en bergsvandring upp till den lilla byn Pefki. För de som ville kunde man sedan följa med ytterligare två kilometer upp i berget för att besöka en kyrka som lågt högt upp på bergstoppen.

Det var varmt, jobbigt och svettigt men när man väl nådde toppen var det verkligen värt besväret. Fantastisk utsikt och svalkande vind.  Maten som sedan serverades på en lokal taverna i byn Pefki smakade helt underbart efter en 9 kilometer lång promenad.

Träning för alla – på rätt nivå

Huvudtränaren på resan var Mårten Nylén och för honom är det viktigaste på en träningsresa att alla kan vara med oavsett person och nivå. Därför kör han ofta sitt träningskoncept Smart Träning på alla träningsresor.

– Samtliga övningar går att anpassa efter nivå och det är bra när man är på en träningsresa där många har olika förutsättningar och förmåga.  På passen här på Kreta hade vi till exempel tre generationer från en och samma familj som deltog på samma pass, säger han.

Yoga för alla

Med på resan fanns också yogainstruktören Carolina Söderberg. Under resan höll Carolina två yogapass om dagen och även några Soma move pass. Precis som på Mårtens pass gick det bra att anpassa sig efter sin egen förmåga på Carolinas pass. Även de som aldrig hade kört ett yogapass tidigare kunde vara med och få ut något av träningen.

– Jag tycker det är kul att fler och fler ser fördelarna med att få in lite yoga i sin träning. Det är en av de saker som är så roligt med träningsresor att alla vågar testa lite mer, säger Carolina Söderberg.

Fakta om resan:

  • Resan arrangerades av Springtime och gick till Vings hotell Ocean Beach Club på Kreta den 3-10 maj 2018.
  • Namn på resan: Träningsglädje för kropp och själ
  • Instruktörer på resan: Mårten Nylén, Carolina Söderberg, Sabrina Cherif och Johanna Bouveng.
  • Urval av aktiviteter på resan: Morgonpromenad, yoga, Smart träning, Zumba, Soma Move, Afro, Core, Löpskola, Body Jam, Arabiska rytmer, Bergsvandring, vinprovning, föreläsning, frågestund och workshop.

ANNONS