Sista rycket inför högskoleprovet

Publicerad 2017-10-12

Utbildning. Ta vara på pauserna, ta med snacks och ha koll så att du kryssar i rätt svarsrad för rätt fråga. De tipsen ger Anna Enocksson, som klarat toppnoteringen 2.0, och provcoachen Johan Persson inför högskoleprovet den 21 oktober.

Totalt har 55 741 personer anmält sig till höstens högskoleprov. Ett bra resultat på högskoleprovet kan öppna nya dörrar till utbildningar och så småningom leda till drömjobbet.

Men 28-åriga Anna Enocksson, som fick högsta poäng, 2.0 på provet våren 2016, säger att det är viktigt att försöka släppa pressen på sig själv sista tiden inför provet.

– Sov ordentligt, ät ordentligt och försök inte plugga och lära dig saker i sista minuten.

För att minska pressen är det bra att ha skrivit en omgång innan man faktiskt behöver resultatet, enligt Enocksson.

– Det går att skriva en gång i halvåret så man behöver inte sätta sig i den sitsen att "klarar jag det inte nu så är det kört".

Öva under tidspress

Man blir aldrig helt klar med att plugga inför högskoleprovet, enligt Anna Enocksson. Men hon har förberett sig genom att gå igenom gamla prov under tidspress och titta på frågor från gamla prov och fundera på vad de faktiskt frågar efter.

– Det handlar mycket om att förstå vad de är ute efter och det har man mycket nytta av sedan när man skriver tentor senare.

Johan Persson är coach inför högskoleprovet på Högskoleprovskurser.se och han tipsar om att läsa mycket olika genrer som skönlitterära texter och vetenskapsartiklar.

– Då tränar man läshastighet och att ta upp viktig information, plus att du får ord gratis, säger han.

Choklad och clementiner

På själva provdagen är det viktigt att ta sig tid att läsa igenom frågorna noggrant.

– Vet du inte hur du ska angripa problemet efter 10-20 sekunder så gå vidare till nästa fråga och gå tillbaka till de svårare frågorna på slutet ifall det finns tid kvar, säger Johan Persson.

Han varnar dock för att många missar att hoppa över en rad på svarspappret när de hoppar över en fråga, så alla svar blir förskjutna.

Ta luft i pauserna och ät frukt eller snacks för att fylla på med energi, säger både Johan Persson och Anna Enocksson.

– Jag själv brukar ta med bananer. Ett tips till lunchen är att ta med mat som inte behöver värmas. Det blir långa köer och så slipper du gå iväg och köpa mat, i stället hinner du varva ned, säger Johan Persson.

Clementiner och choklad är Anna Enockssons tips på snacks.

– För mig är en viktig sak att se till att jag dricker vatten. Lunchen ska vara rejäl men inte något som gör en däst utan mycket grönsaker som gör att man håller sig mätt, säger hon.

TT