Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Asfaltsläggare trakasserade familj

Publicerad 2015-04-22

Asfaltsläggare. Asfaltsläggarna rev upp väggen, slet bort vindskivor och bröt i taket. Sedan erbjöd de sig att laga huset.

Det har börjat betraktas som ett säkert vårtecken.

De säger sig tvätta eller lägga om tak, måla om eller byta ut fasader, bygga murar, lägga plattor och asfaltera uppfarter. Ofta till ett pris som är svårt att tacka nej till - eller utan att ens fråga först.

Resultatet är oftast ett undermåligt eller inte slutfört arbete. Men alltid med en saftig räkning som inte sällan drivs in med hot. De så kallade "asfaltsläggarna" har utökat sin meny av tjänster och riktar ofta in sig på äldre personer - och den nya trenden verkar vara att oombett börja riva i väggar och tak.

I helgen slog man till mot en äldre Parkinsonsjuk man söder om Stockholm.

– Pappa hör att det händer någonting utanför, men tänker inte mer på det. Sedan ringer det på dörren och man gör sig förstådd på engelska att grannar har sagt att pappas hus ser stökigt ut, säger sonen Tomas.

Rivit upp vägg

För att visa de "fel" asfaltsläggarna påstår sig ha hittat har de - utan att fråga - rivit upp en yttervägg, slitit bort vindskivor och försökt bryta bort delar av plåttaket. Sedan har de övertalat Tomas pappa att få komma upp på vinden.

Där sparkade de ut ytterväggen så att den blev helt förstörd.

– Sedan vill de få med pappa till en bankomat för att han ska ta ut pengar. När han inte vill så säger de att de ska komma tillbaka och åtgärda de fel de påstår sig ha hittat för 70 000 kronor, säger Tomas.

– Det är ofattbart. Jag har inte tagit in det riktigt än, det är svårt att förstå.

Återkommande problem

Liknande händelser har utspelat sig över hela södra Sverige under de senaste veckorna och är ett återkommande problem sedan många år.

I början av april berättade Partille tidning om en man i 70-årsåldern som blev blåst på nästan en halv miljon kronor och lämnad med ett trasigt tak. Bluffen kunde stoppas först när mannen sökte hjälp från sina grannar.

– Har man någon gammal granne och det stannar till en sådan bil, de är ju rätt självmarkerande, så kanske man ska gå dit som en god granne. Om inte annat bara för att lyssna och vara där som stöd, säger Tomas.

Men det är inte lätt att komma åt asfaltsläggarna. Tackar man ja till ett erbjudande om hantverkshjälp får man själv driva sina krav på upprättelse som en civilrättslig tvist. När det faktiskt har begåtts ett brott - ofta bedrägeri - har polisen svårt att hitta gärningsmännen som snabbt rör sig vidare för att hitta nya offer.

Det är oklart vilka brottmisstankar som kan riktas mot asfaltsläggarna som förstörde Tomas pappas hus. Men i första skedet utreds skadegörelse, försök till bedrägeri och hemfridsbrott.

– Jag ska inte sticka under stol med att det är svårt att lagföra sådana här händelser. Vi får förlita oss på den tekniska bevisning vi kan få ihop och vi måste också få tag i personerna som har gjort det. Man ska gärna ha dem på bar gärning, säger Johan Forslund, stationsbefäl vid Nackapolisen.

TT