Kräver fortfarande Liljeroths avgång

Publicerad 2012-04-18

Stockholm. Kulturminister Adelsohn Liljeroth har bjudit in Afrosvenskarnas riksförbund till ett möte på departementet. Anledningen är kritiken mot ministern för deltagandet i en konstinstallation på Moderna museet i helgen, då hon skar upp en tårta föreställande en svart kvinna.

Afrosvenskarnas riksförbund har beskrivit det som en rasistisk manifestation och krävt kulturministerns avgång.

Efter mötet har förbundet inte ändrat åsikt. Efter att ha träffat kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth på departementet kräver förbundet fortfarande hennes avgång, säger Zakaria Zouhir till TT.

Journalister från andra länder har ringt till Afrosvenskarnas riksförbund för att ställa frågor om händelsen.

Trots att det inträffade även gjort konstnären Makode Linde till något av en världskändis vägrar riksförbundet att kommentera hans ansvar.

– Konst är ju konst och det är någonting som konstnärerna själva får diskutera, säger Zakaria Zouhir, ordförande för Afrosvenskarna i Stockholm.

TT: Har konstnären inget ansvar?

– Vi vill inte in och diskutera det med honom för då ger vi honom ännu mer publicitet i frågan. Därför har vi valt att koncentrera oss på en makthavare som kan fatta viktiga beslut.

Människotårtor har dykt upp i alla möjliga sammanhang under senare tid. Men Zakaria Zouhir tycker att det är dåligt att jämföra den här tårtan med dem.

– Nu har vi ett black face och en afrikansk kvinnokropp. I min värld ska man visa respekt för de här kvinnorna, och hänsyn, och inte bete sig på det där sättet att man står och skrattar åt deras lidande, säger Zouhir om det faktum att tårtan skulle vara ett inlägg i debatten om könsstympning.

TT: Men därmed har du ju också sagt vad du tycker om konstverket egentligen?

– Nej, absolut inte. Det är mer hur ministern betett sig i den situationen kring konstverket.

Afrosvenskarnas riksförbund anser att kulturministern borde ha vetat vad hon gav sig in i eftersom hon har "folk som kollar upp evenemang innan hon kommer dit".

– Det är nummer ett. Nummer två är att det här en vuxen kvinna, en kvinna som sitter i ministerställning, som sitter i regeringen och som representerar våra makthavare i det här landet. Hon är en kvinna som faktiskt kan ifrågasätta när hon får kniven i handen: "Vad är det här för något? Kan någon förklara för mig varför tårtan ser ut som den gör?". Hon hade kunnat ställa så många frågor i stället för att bara hugga in i tårtan och skratta med alla vita människor som står där och skålar och tycker att det är jätteroligt, säger Zakaria Zouhir.

Mötet med ministern kommer att vara stängd för journalister.

TT