Var tionde röst kan hamna utanför riksdagen

Publicerad 2017-05-09

Politik. Så många som 750 000 väljare kan bli utan representation i riksdagen om dagens opinionsmätningar står sig.

Tre partier ligger under riksdagsspärren på fyra procent i statsvetarprofessorn Henrik Ekengren Oscarssons senaste sammanvägning av de traditionella opinionsinstitutens mätningar, skriver Svenska Dagbladet.

Feministiskt initiativ får 2,4 procent, Kristdemokraterna 3,4 procent och Miljöpartiet 3,9 procent. Tillsammans rör det sig om närmare tio procent av väljarkåren eller omkring 750 000 väljare.

– Det är rätt extremt just nu med tre partier som är under spärren. Även om två av dem skulle hamna utanför riksdagen så blir det kanske en halv miljon väljare som inte får sitt parti representerat bland folkets främsta företrädare, säger Henrik Ekengren Oscarsson till tidningen.

Men en röst på ett parti som inte kommer in i riksdagen behöver inte vara bortkastad. De rösterna skickar signaler till riksdagspartierna.

– Hade Socialdemokraterna satsat lika mycket på en feministisk utrikespolitik om inte Fi fått 3,1 procent i förra valet? Det vet vi inte. Men partierna fångar upp sådana rörelser, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

TT