Wallström åker till Ryssland och pratar Ukraina

Publicerad 2017-02-08

Politik. Utrikesminister Margot Wallström (S) åker till Moskva den 21 februari. Hon ska träffa sin ryske motpart, utrikesminister Sergej Lavrov. På dagordningen står bland annat Krim och Ukraina.

– Utrikesministern har sedan i somras sagt att hon är beredd att träffa den ryske utrikesministern, och nu har ett datum kunnat läggas fast, säger Pezhman Fivrin, pressekreterare hos Margot Wallström.

Ännu är inte programmet helt klart. Men att åka till Ryssland och träffa Lavrov utan att ta upp de brännande frågorna om annekteringen av Krim, utvecklingen i Ukraina och säkerhetsläget runt Östersjön, det går förstås inte, konstaterar han.

– Margot Wallström kommer att ta upp en bred palett av internationella frågor med Lavrov, exempelvis om de forum där Sverige och Ryssland är verksamma, som OSSE, Östersjöstaternas råd, Barentsrådet och Arktiska rådet.

Frågor på säkerhetsrådets dagordning kommer också att diskuteras. Men Margot Wallström ska inte bara umgås med ryska politiker under sitt besök, det finns en rad frågor som kan vara aktuella.

– Hon har som princip att på sina resor också träffa andra samhällsföreträdare, säger Pezhman Fivrin.

Utrikesdepartementet håller nu på att lägga sista handen vid programmet.

TT