Många clownanmälningar - få utreds

Publicerad 2016-10-18

Fenomen. Hundratals samtal, men väldigt få brottsutredningar. Så beskriver polisen runt om i Sverige clownhysterin. Skrämmer du någon kan du dessutom göra dig skyldig till brott, uppger polisen.

– Att skrämma en person, oavsett om du är utklädd eller inte, kan vara ofredande, hotar man med våld är det olaga hot. Det är brott vi pratar om, säger Johan Kockum, pressekreterare hos polisen.

Under helgen som gått fick polisen i Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Skåne län in 120 anmälningar om clowner.

– Men endast några enstaka fall har renderat misstanke om brott. Polisen har mycket att göra redan och alla anmälningar tar väldigt på våra resurser. Vi har medvetandegjort våra patruller hur de ska hantera frågan, men vi kan inte springa och dadda överallt, säger Ewa-Gun Westford, kommunikatör i region Syd.

Samtal varje dag

Även i Västra Götaland, Östergötland och Jönköping har man fått in ett stort antal anmälningar, som lett till få brottsutredningar.

– Vi har fått sju samtal från personer som säger att de sett clowner i natt. Det är ett fåtal som leder till brottsutredningar, säger Stefan Gustavsson, presstalesperson för polisen i Västra Götaland.

Han berättar att de har fått en handfull samtal varje dygn i två veckor, företrädesvis nattetid.

– Från helgen har vi ett 70-tal ärenden och då rör det sig mest om observationer, folk som säger att de sett clowner. Sammantaget på veckan är det ett hundratal ärenden för Jönköping och Östergötland, men det är bara en handfull som renderar i en anmälan, säger Fredrik Kliman, presstalesperson för polisen.

Clownrykten

I Norrland är det glesare med clownspaningar. Kristina Lantto vid polisen säger att det är några enstaka anmälningar för hela regionen - Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland - och de får in samtal sporadiskt.

Även på riksplanet har clownerna gett polisen huvudbry. Ett rykte som spridits i sociala medier hävdar att clowner skulle gå samman och genomföra någon typ av gemensam attack.

– Nej, vi har inte gått ut med den varningen, säger Johan Kockum.

I sådana fall görs det på polisens hemsida, säger han till TT.

TT