Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Risk för mers-spridning vid ramadan

Publicerad 2015-06-02

Hälsa. Det fruktade mers-viruset har krävt två liv i Sydkorea. Nu befarar forskarna att fastemånaden ramadan, då uppemot en miljon människor vallfärdar till Mecka, ska elda på smittspridningen ytterligare.

Minst 17 personer har smittats av det dödliga mers-viruset i Sydkorea, var av två har dött.

Smittan kom till landet av en man som hade besökt den Arabiska halvön, där viruset cirkulerar.

I nästa nummer av tidskriften Lancet varnar forskare för att smittspridningen kan få ny fart under den muslimska fastemånaden ramadan som inleds den 18 juni, då över en miljon muslimer väntas vallfärda till Mecka i Saudiarabien.

Olika divisioner

Statsepidemiologen Anders Tegnell tonar dock ner risken.

– Inför varje ramadan har man pratat om det här, men än så länge har inget hänt. En anledning till det är att de som reser under ramadan lever ganska isolerat. De har inte så mycket kontakt med det saudiska samhället. Dessutom har myndigheterna varit väldigt noga med att informera om smittan.

Däremot, säger han, bör smittan tas på allvar - även om han bedömer risken för en mer omfattande smittspridning som "väldigt liten". Detta trots att mers påminner mycket om sars som spreds över världen 2003.

– Sars låg ett snäpp högre i allvarlighetsgrad. De spelar i lite olika divisioner.

Middle East respiratory syndrome (mers) upptäcktes för första gången för tre år sedan och hittills finns cirka 1 150 bekräftade fall. Av dessa har fler än 430 personer dött. Dödligheten har beräknats till knappt 40 procent.

Virus i huvdet

Forskarna tror att viruset härstammar från dromedarer. Men Anders Tegnell tror att viruset även har en annan värd.

– Ganska många fall har inte haft någon kontakt med dromedarer, så det borde finnas något annat som håller smittspridningen igång. Men vad detta är vet vi inte i dag.

TT: Hur är den svenska beredskapen?

– Det är alltid svårt att veta. Men jag ser det som en god signal att vi hela tiden får in prover från sjukvården med frågeställningen mers. Alla har hittills varit negativa, men det visar att det här är något man har i bakhuvudet.

TT