Första flyktingtälten snart på plats

Publicerad 2015-10-16

Flyktingkrisen. De första tälten för flyktingar kan sättas upp redan nästa vecka. Tälten är tänkta att placeras i Revingehed i Skåne, rapporterar SVT Nyheter.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) uppger att personal finns redo för att sätta upp tälten i nästa vecka.

– Det kommer gå blixtsnabbt att sätta upp dem. Men sedan kan det ta lite längre tid innan de första människorna kan flytta in. Vi måste först ordna med allt runt omkring som sop- och avfallshantering, leverans av mat och el, säger Ann-Charlotte Zackrisson, enhetschef på MSB, till TT.

Ingen långsiktig lösning

Matilda Niang på Migrationsverkets pressjour betonar att det tillfälliga tältlägret inte är en optimal lösning.

– Men vi befinner oss i ett ansträngt läge och då är vi öppna för alla lösningar som ger tak över huvudet för människor som kommer till Sverige för att söka asyl. Men vi hoppas på att inte behöva använda dem överhuvudtaget och att vi hittar andra bättre boenden.

I nuläget planerar inte Migrationsverket några fler tillfälliga tältläger.

Tälten klarar vintern

Tältlägret kommer att fungera som ett ankomstboende och placeras på MSB:s mark i direkt anslutning till militärfältet P7. Totalt rör det sig om 75 eluppvärmda tält på 35 kvadratmeter. Toaletter och duschar kommer att finnas i separata moduler i lägret. Sammantaget kan lägret ta emot 375 människor, även på vintern.

– Elvärme ingår i varje tält, men jag vet inte hur varmt det kommer att bli när det blir riktigt kallt. Vi håller just nu på att titta på möjligheten att skaffa ett övertält som kan placeras över alla tälten. Det skulle öka komforten och hålla området torrt, säger Ann-Charlotte Zackrisson.

TT