Nobel väldigt stor i Japan

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-07

Stockholm. En del länder har så många Nobelpristagare att ett nytt pris går närmast obemärkt förbi. Men långt ifrån alla.

I Japan är Alfred Nobel väldigt stor den här veckan.

Det märktes tydligt på tisdagen när åtta av årets Nobelpristagare mötte pressen hos Vetenskapsakademien i Stockholm. Någonstans mellan hälften och tre fjärdedelar av journalisterna och fotograferna var japaner och självklart var de mest intresserade av sina landsmän, kemipristagarna Ei-ichi Negishi och Akira Suzuki.

Uppknäppta pristagare

Och omgivna av slipsklädda kemi- och ekonomipristagare satt de båda fysikpristagarna André Geim och Konstantin Novoselov, betydligt yngre och mer uppknäppta än sina kollegor. De fick frågan, inte helt ovanlig i Nobelsammanhang, om inte fler borde fått priset. I vetenskapskretsar har det diskuterats om inte Philip Kim vid Columbia University, som också gjort banbrytande forskning om kolämnet grafen, också borde ha suttit bredvid dem.

– Jag tycker det är trist att få den typen av frågor vid den här tidpunkten. Jag har tidigare framhållit att Kim skulle vara en värdig pristagare, men det är Nobelkommittén som utser pristagarna och det måste vi respektera, förklarade André Geim.

TT