Lövblåsen - bästa minkvapnet

Publicerad 2016-10-19

Djur. Bästa sättet att jaga mink? Med lövblås!

Kosterhavets Jaktvårdsförening begär nu hos Länsstyrelsen att få förlängt tillstånd för lövblåsjakt i nationalparken utanför Strömstad under fem år.

– Jag förstår att många tycker det är konstigt. Många tror att vi suger fram minken, säger Simon Niklasson, jägare och medlem i jaktvårdsföreningen.

Enligt jägarna har lövblåsen effektiviserat minkjakten väsentligt.

Med hjälp av hundar lokaliseras minken. Lövblåsen används sedan för att blåsa under stenar där minken gömt sig och när den kommer fram kan jägaren ta fram hagelbössan.

– Nu kommer man åt minkar som man aldrig hade kommit åt annars. En jakt som skulle ta flera timmar tar nu en kvart eller halvtimme, säger Simon Niklasson, till SVT Nyheter Väst.

Skyddsjakt på mink bedrivs året runt eftersom minken blivit ett stort problem för fågellivet längs kusterna. Den äter bland annat upp ägg från exempelvis grisslor, tärnor och ejdrar.

– Det finns goda skäl att godkänna en sån här ansökan. Minken är en invasiv art och ska inte finnas här alls. Den gör stora skador på den naturliga faunan och det här är ett effektivt sätt att jaga minkarna på, säger Viktor Tylstedt, vilthandläggare på Länsstyrelsen.

TT