Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Länsstyrelsen: Vi är bakbundna

Publicerad 2014-03-24

Malmö. 33 personer misstänks ha lurat till sig drygt nio miljoner kronor i lönegarantipengar. Merparten ska ha varit skenanställda i fem bolag som försatts i konkurs.

Men länsstyrelsen kan inte stoppa sådana utbetalningar.

Det omfattande ekobrottsåtalet lämnas i dag till till Malmö tingsrätt. En 61-årig man pekas ut som huvudman, tillsammans med en 48-åring. De ska ha värvat 28 personer, arbetslösa samt bekanta, som skenanställda i bolagen. Efter konkurserna har de 28 fått ut lön i upp till fyra månader, via den statliga lönegarantin.

– I de här bolagen finns ingen bokföring. Det finns ingen redovisning av lön och skatter, säger åklagare Björn Rosenlöf till Sydsvenskan.

I regel ska de skenanställda fått behålla drygt 30 procent av pengarna man fått ut. Resten har skickats vidare till huvudmännen samt tre medhjälpare. Utredare försöker nu säkra 61-åringens tillgångar i Europa, bland annat en lyxbåt och ett hus, enligt åklagaren.

En av de åtalade huvudmännen har enligt Björn Rosenlöf varit inblandad i långt fler företagskonkurser - med anknytning till lönegarantifusk - är vad åtalet omfattar. Rosenlöf är kritisk till att staten inte har bättre kontroll på sina utbetalningar.

– Det här är bara ett i raden av exempel där brottslingar lurar staten på pengar. Gemensamt för fall med till exempel lönegaranti, rot- eller assistenspengar är att pengar betalas ut utan att en ordentlig kontroll görs, säger han till TT.

Länsstyrelsen, som betalar ut den lönegaranti som en konkursförvaltare beviljar enskilda, ser ibland hur personer återkommer och begär ut pengar för utebliven lön gång på gång, berättar Simon Jørning Webrant, lönegarantiansvarig på länsstyrelsen i Skåne. Men någon kontroll av misstänkt fusk görs inte hos den regionala myndigheten.

– Vi har bara en utbetalande funktion, och vi får inte ta del av konkursförvaltares underlag kring dem som beviljas garantin. Om vi ser något misstänkt kontaktar vi förvaltaren - eller Ekobrottsmyndigheten. Men vi kan aldrig stoppa en utbetalning, säger han.

– Vi hade gärna velat ha större befogenheter. Det känns aldrig bra att betala ut pengar när man har misstankar.

TT: Du menar att ni på länsstyrelsen känner er bakbundna?

– Ibland känns det så, ja.

En Malmöpolitiker är enligt åklagaren en av de skenanställda. Hon åtalas nu för grovt bedrägeri och skattebrott, skriver sydsvenskan.se.

I valet 2010 återfanns hon på sitt partis riksdagslista. Hon har också haft flera kommunpolitiska uppdrag men lämnat dem för en tid sedan.

TT