Reinfeldt ångrar inte asylpolitik

Publicerad 2016-12-12

Politik. En lång rad toppmoderater har tagit avstånd från den invandringspolitik som Alliansregeringen förde. Men förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som blivit symbol för den öppnare politiken, står fortfarande för de beslut som fattades då.

– Jag är ytterst ansvarig för den politik som fördes. Jag håller huvudet fortsatt högt för de värderingarna och de beslut som fattades, säger Fredrik Reinfeldt.

Offentlig avbön

Han deltar i ett seminarium med gamla och nya Alliansledare om vad som kan läras av tidigare borgerliga regeringar. Men ingen pratar på seminariet om att moderat efter moderat den senaste tiden gått ut offentligt och gjort avbön för partiets tidigare asylpolitik.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra skrev en debattartikel med rubriken "Därför ångrar jag mig om invandringen", Reinfeldts nära medarbetare, statssekreteraren Mikael Sandström skrev i en annan debattartikel att Alliansregeringen borde ha skärpt politiken betydligt tidigare och förre finansministern Anders Borg anser med facit i hand att man borde ha stramat upp regelverket och avstått migrationsöverenskommelsen med Miljöpartiet.

Vänder ryggen

Fredrik Reinfeldt vill dock inte kommentera hur det känns för honom att gamla medarbetare nu vänder honom ryggen. Istället framhåller han vikten av att ompröva.

– Det var en tes jag hade som moderatledare, man måste vara relevant för sin tid och hitta sina svar. Och det är andra som har ansvaret för det nu, säger han och vill inte heller kommentera den omvandling som skett av M:s migrationspolitik sedan han lämnade.

– Anna Kinberg Batra får svara för det, säger han.

Öppna hjärtan

Reinfeldts tal med orden "öppna era hjärtan" har blivit en symbol för den generösare asylpolitik som gällde före hösten 2015, då den rödgröna regeringen och Alliansen skärpte flyktingpolitiken.

– Det var ett tal som hölls i valrörelsen 2014, utifrån de utgångspunkter som fanns då, men jag fortsätter att tro att en öppen värld är bättre än en sluten värld, säger Reinfeldt.

– Jag tror att Sverige och Europa står inför utmaningar när barnafödandet inte är så högt som innebär att det är viktigt att attrahera människor att komma till den här delen av världen.

Reinfeldt vill inte alls kommentera dagens inrikespolitiska frågor, men om sin egen tid säger han:

– Jag är väldigt stolt över den politik som jag hade ansvar för i åtta år, som lagt grund för att sysselsättningen växer i Sverige och att vi har en stabil och välfungerande ekonomi.

TT

Följ ämnen i artikeln