Så klarar du högskoleprovet bäst

Publicerad 2015-10-22

Utbildning. Visst vore det fantastiskt med ett litet piller som garanterar 2,0 på högskoleprovet på lördag. Men någon riktig snabbfix finns inte. I stället är det sömn, ordentlig mat och kontroll på stressen som gäller.

– Provet gäller förmågor som inte kan tränas upp med en snabbkurs. Det är en väldigt blandad kompott, säger Mattias Wickberg, utredare på Universitets- och högskolerådet.

70 000 har anmält att de ska skriva högskoleprovet på lördag. Absolut bästa knepet för att skriva riktigt bra är att öva på gamla prov, tycker Mattias Wickberg. Då lär man sig hur frågorna är uppbyggda, och kan utveckla en metod för att lösa problemen.

– De fem prov som finns utlagda på vår hemsida räcker gott, säger han.

Men även om provet på lördag är superhemligt så finns det i alla fall en sak som man säkert kan veta om det. De gamla frågorna kommer inte igen.

– Om man inte har något bättre för sig kan man ju bläddra i Svenska Akademins ordlista för orddelen, säger han.

Gamla matteböcker, som motsvarar Matematik 1, kan också fräscha upp gamla kunskaper. Men det som flest stånkar över är NOG-delen, som handlar om logik, och den del som handlar om diagram och tabeller, berättar han.

– Men igen, här gäller det att titta på gamla prov, och lära sig typen av frågeställningar. Sedan är det bra att veta att man inte får några minuspoäng, om man inte kan svaret och chansar, säger Mattias Wickman.

TT