Kolla var i stan du får dricka

Publicerad 2015-05-17

Fritid. Sugen på picknick med ett glas rosévin i parken? Innan du korkar upp - kolla upp så att det verkligen är tillåtet. Annars riskerar du böter.

– Det är bra för medborgare att få information vad som gäller, för jag tror att en del inte känner till det, säger Mattias Lindahl, systemutvecklare som tillsammans med några andra tagit fram appen Alkokoll.

I många städer och kommuner finns en eller flera offentliga platser där medhavd alkohol inte är tillåtet. En kall öl i solen kan med andra ord bli en dyr historia - om polisen bötfäller dig.

Appen, som talar om var det är okej att korka upp, fungerar som en interaktiv karttjänst och visar när du befinner dig på en plats där det är förbjudet att dricka.

– Det här skiljer sig åt mellan städer. I Uppsala har man gjort en stor ring runt hela staden. I andra städer är det förbjudet i vissa områden som idrottsanläggningar och populära parker i centrum, säger Lindahl.

Alkokoll utgår från respektive kommuns lokala ordningsföreskrifter. I dagsläget finns runt 80 städer representerade - från Helsingborg till Umeå - och fler områden läggs in kontinuerligt. Något som fler än törstiga medborgare har glädje av.

– En polis i Sundsvall sade att han skulle ladda ner appen och använda i jobbet.

TT