Feministisk blåslampa i Almedalen

Uppdaterad 2018-08-31 | Publicerad 2014-07-06

Visby. Feminism och jämställdhet har löpt som en röd tråd genom Almedalsveckan.

Men hon som fick fart på debatten fick själv inte stå på Almedalsscenen.

Gudrun Schyman drog mycket folk när hon presenterade Feministiskt initiativs (Fi) ekonomiska rapport i en trång kafékällare i Visby i veckan. Platserna tog slut och folk fick stå ute på gatan och lyssna till hur Fi tänker finansiera kortare arbetstid och gratis kollektivtrafik med kraftigt höjda skatter.

EU-val lever

De åtta riksdagspartierna får disponera var sin dag under veckan, då partiledarna också håller tal. Trots att Schyman och Fi saknat denna plattform har de varit högst närvarande ändå.

I stort sett alla partiledare och språkrör har pratat om feminism och jämställdhet i sina tal. Schymans blåslampa har fortsatt elda på debatten, även efter EU-valet.

Den partistrateg som hade trott att EU-valet snabbt skulle vara glömt har fått tänka om. Frågor om jämställdhet, klimat, invandring och antirasism, som var heta då, lever envist kvar och pressar alla partier.

Kaosvarning

– Det är uppenbart att jämställdheten inte bara behöver in på agendan, den behöver finnas med i precis allt vi gör. Från statsbudgeten till köksbordet, sade C-ledaren Annie Lööf exempelvis i sitt tal.

En annan röd tråd är att Allianspartierna så fort de fått chansen har varnat för det ekonomiska kaos de tror uppstår om de rödgröna vinner valet i september. Regeringspartierna har också mer än gärna satt in en stöt på Miljöpartiet, som klättrar uppåt i opinionen och var en av vinnarna i EU-valet i maj.

Till exempel lade Alliansen beslag på Miljöpartiets dag och presenterade då en satsning med grön profil: höghastighetståg och nya bostäder. Ett förslag som var så komplicerat att det krävde tre dagar att förklara, först av de fyra partiledarna, sedan av statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och till sist av finansminister Anders Borg (M).

Bröstkupp

Den mest uppmärksammade kuppen stod fyra barbröstade feminister för när de rusade fram mot scenen där Fredrik Reinfeldt höll tal. Pinsamt blev det för Socialdemokraterna som presenterade ett nytt förslag om bankskatt, bara ett par timmar efter att Sverigedemokraterna gjort detsamma.

Den franske stjärnekonomen Thomas Piketty var veckans mest haussade talare och flög in som en rockstjärna till seminarier med LO och S, direkt efter en pressträff på Arlanda. Väl på plats i Visby mattade han ut publiken med formler och statistik om kapitalet i det 21:a århundradet. V-ledaren Jonas Sjöstedt inspirerades dock och ska läsa Pikettys uppmärksammade bok på semestern.

Återstår att se vad som lever kvar av åtta fullmatade dagar av tal, politiska utspel och konflikter när valrörelsen drar igång med full styrka i augusti. Att döma av veckan som gick kommer de politiska partierna att fortsätta jagas av den feministiska blåslampan.

TT