Flera svåra olyckor på hala vägar

Publicerad 2013-12-26

Norrtälje. Svår halka under annandagen ledde till ett stort antal olyckor med flera allvarligt skadade. Trafikverket varnar för ny halka i kväll och i natt längs med Norrlandskusten.

Under en dryg halvtimme skedde fem trafikolyckor i området kring Nyköping i förmiddags.

Den allvarligaste inträffade på E 4 utanför Vagnhärad mellan Nyköping och Södertälje. Förbipasserande hade gått ut vid vägen efter att en personbil fått sladd i blixthalkan och kört in i vajerräcket, när ytterligare en bil kom bakifrån och fick sladd rakt in i folksamlingen.

Fyra personer fördes till sjukhus med allvarliga skador och lasarettet i Nyköping hade inte tillräckligt med akutplatser för alla skadade.

Även på andra håll i landet ställde halkan till med problem. I Gästrikland skedde flera avåkningar.

– Det drog i gång vid halv sju i morse, sedan dess har vi haft sex totalt, säger Johan Kallin, inre befäl, vid 19-tiden på annandagskvällen.

På E18 en mil söder om Norrtälje voltade en bil i hög fart över mittremsan in i mötande körfält, Två män skadades, föraren fördes med ambulanshelikopter till Karolinska universitetssjukhuset.

Även Norge och Danmark drabbades av halkan. På Jylland var 86 bilar inblandade i tre masskrockar där 48 personer skadades, enligt Ritzau. I norska Akershus omkom två män, varav en 78-årig svensk, när personbilen de körde krockade med en skåpbil, uppger NTB.

Trafikverket uppmanar trafikanter att hålla avstånd och hastighet och iaktta en "allmän försiktighet".

– I södra och norra Norrland, speciellt kustlandskapet, är det risk för halka under kväll och natt. Det har varit en del nederbörd i stora delar av Sverige. Det är våta vägbanor som kan kylas ner, då kan det vara risk för lokal halka, även om det är milt, säger Eva Nordén på Trafikverket.

TT