Sexprylar mindre giftiga än barnleksaker

Publicerad 2017-01-23

Miljö. Sexleksaker innehåller betydligt mindre förbjudna kemikalier än vad som finns i leksaker för barn.

Genomgången visar till och med att sexleksaksbranschen borde ses som föredömen för andra.

Av de 44 produkter som undersöktes av Kemikalieinspektionen innehöll endast en skadliga kemikalier. Det kan jämföras med en granskning av barnleksaker där det upptäcktes förbjudna ämnen i 15 procent av produkterna.

– Vi är lite överraskade av resultatet. Vi trodde nog att vi skulle hitta mer. Det här visar att det finns material utan farliga ämnen som också andra branscher skulle kunna använda sig av, säger Frida Ramström, inspektör vid Kemikalieinspektionen.

Inspektionen fokuserade i första hand på sexleksaker av mjuk PVC-plast och batteridrivna produkter.

Finns i lågprissortimentet

– Det är samma material som vi vet finns i andra typer av varor där vi hittar farliga ämnen. Dessutom är ju sexleksaker en produktgrupp som man använder nära kroppen, säger Frida Ramström.

De 44 testade sexattributen, som alla tillhörde lågprissortimentet, köptes från 16 olika företag och huvudsakligen via webbutiker. En av sexleksakerna, en dildo i mjuk PVC-plast, innehöll miljöfarliga klorparaffiner som misstänks orsaka cancer. Företaget har efter granskningen stoppat försäljningen av produkten.

– Vi har också anmält det till åklagare för misstänkt miljöbrott, säger Frida Ramström.

Bland de elektriska sexleksakerna hittades inga förbjudna ämnen alls. Vid Kemikalieinspektionens kontroll av andra elektriska lågprisprodukter upptäcktes otillåtna ämnen i 38 procent av varorna.

"Verkar ha koll"

– Vi trodde att vi skulle hitta en massa fel bland sexleksakerna också. Men de företagen verkar ha bra koll. Andra branscher skulle kunna använda sig av de här ämnena också och ställa krav på tillverkarna, säger Frida Ramström.

Tre av de kontrollerade produkterna, två varor av konstläder och en bondage-tejp, innehöll en mjukgörande ftalat som inte är förbjuden men som finns på EU:s kandidatlista över farliga ämnen.

– Som konsument ska man kunna få information om de varorna om man ställer en fråga. Men jag har uppfattat det som att företagen frivilligt drog tillbaka produkterna eller byter ut det skadliga ämnet eftersom man inte vill ha farliga ämnen i det man säljer, säger Frida Ramström.

TT