Livstidsdom för brutalt mord rivs upp

Publicerad 2016-12-22

Brott. Hovrätten river upp livstidsdomen för den 33-årige man som brutalt slog ihjäl sin tidigare flickvän i hennes lägenhet i Stockholm. I stället döms han till 18 års fängelse.

– Upprörande, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Domen är "väldigt svårförståelig", anser Sven-Erik Alhem, som tidigare arbetade som överåklagare.

– Det här upprör allmänheten så in i bomben mycket, det stämmer inte alls överens med det allmänna rättsmedvetandet. Mannen har ett förflutet som våldverkare och har under synnerligen brutala former tagit livet av en person som varit fullständigt skyddslös, säger han.

Mordet har uppmärksammats just för sin hänsynslöshet. 33-åringen överföll natten mot den 4 juni kvinnan i hennes lägenhet i Bromma med ett stort antal slag och sparkar nästan enbart riktade mot huvudet och halsen.

Svartsjuka utlöste

Poliser som kom till brottsplatsen har beskrivit den syn som mötte dem som det värsta de sett. Svartsjuka var en utlösande faktor till våldet.

Mannen överklagade tingsrättens livstidsdom eftersom han ville frias från mord samt ha ett tidsbestämt straff. Och hovrätten anser alltså inte att gärningen var så allvarlig att livstid bör dömas ut.

– Livstidsstraff är ju ett straff man dömer ut undantagsvis där omständigheterna är synnerligen försvårande, till exempel att någon planerat mord, mördat flera eller torterat offret, säger hovrättsråd Ulla Bergendal vid Svea hovrätt.

Samtidigt anser hovrätten att det finns ett antal för­svårande omständigheter. Mannen överföll oprovocerat kvinnan, som var klart fysiskt underlägsen, i hennes hem när hon befann sig i en skyddslös situation och inte kunde försvara sig. Att han dessutom tidigare gjort sig skyldig till allvarlig våldsbrottslighet gör att straffet bestäms till 18 år.

Ute om tolv år

Domen innebär att mannen kan vara ute i samhället igen redan om tolv år eftersom dömda i allmänhet friges efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet. Sven-Erik Alhem tror inte att domen kommer att omprövas i högre instans, och är kritisk.

– Det enda riktiga sättet att skydda samhället från individer som är väldigt labila och svårligen kan tänkas utvecklas i positiv riktning är att man får ett tidsobestämt straff så att det görs en prövning när den tiden kommer, säger Sven-Erik Alhem, som även är ordförande för Brottsofferjourernas riksförbund.

Hovrätten fastställer även skadeståndet till kvinnans närmast anhöriga på 50 000 kronor var.

TT