Fler misstänkta för våldsdåd i Malmö

Publicerad 2014-03-12

Malmö. En av de tre som greps efter de våldsamma händelserna i Malmö i helgen, där nazistiska Svenskarnas parti var inblandat, släpps på fri fot. Det beslutade tingsrätten i dag. Samtidigt bekräftade åklagaren att fler personer misstänks för mordförsök.

– Ja, det finns fler personer som är misstänkta. Det har varit en väldigt tumultartad situation, sade kammaråklagare Neela Frisell efter dagens häktningsförhandling i tingsrätten.

Bilden av vad som hände på lördagsnatten, då flera skadade personer fick föras till sjukhus och minst en fortfarande vårdas för allvarliga skador, har ännu inte klarnat, berättar hon.

– Vi vill ha kontakt med folk som kan hjälpa oss och belysa situationen ytterligare.

Hur många personer som är misstänkta utöver de tre som suttit frihetsberövade ville hon inte gå in på, med hänvisning till den pågående utredningen.

Salen på tingsrätten i Malmö var fullsatt och många bekanta till de personer som skadats under helgens våldsamma händelser fanns på plats, bland annat personer från MFF där den allvarligast skadade mannen är en aktiv supporter.

Beslutet att den yngste av de tre gripna skulle släppas på fri fot väckte oro bland många av åhörarna. Åklagaren hade begärt att alla de tre gripna männen skulle häktas på sannolika skäl misstänkta för mordförsök. Men rätten ansåg att utredningen inte räckte till för att häkta den yngsta av de tre, en 20-årig man. Dock är han fortfarande misstänkt för mordförsök, enligt åklagaren.

De tre männen nekade i rätten till brottsmisstankarna men två av dem, en 24-åring och en 27-åring, häktades på sannolika skäl misstänkta för mordförsök.

Enligt åklagaren Neela Frisell finns det risk att de misstänkta försvårar för utredarna om de släpps på fri fot. Hon begär också olika typer av restriktioner under häktningstiden, som begränsad tillgång till tidningar och nyhetssändningar.

Enligt stiftelsen Expo, som kartlägger och granskar högerextrema rörelser, har åtminstone två av de gripna kopplingar till Svenskarnas parti, som Expo kategoriserar som öppet nazistiskt. Åtal mot de båda häktade männen ska väckas senast den 26 mars.

TT