Branschen välkomnar apoteksutredning

Publicerad 2015-06-09

Politik. Apoteken ska inte vara som detaljhandeln, anser sjukvårdsminister Gabriel Wikström. Regeringen tillsätter en utredning för att strama åt apoteksmarknaden.

Den rödgröna regeringen ser stora brister på en apoteksmarknad som avreglerades av den dåvarande Alliansregeringen 2009.

Apotekens fokus har till viss del skiftat från att förmedla läkemedel till att sälja schampo och smink.

– Det är i första hand medicin som ska förmedlas på apoteken, det är inte vilken detaljhandel som helst, säger Gabriel Wikström (S) till TT.

Problem för framtiden

Två problem, i regeringens ögon, är att tillgängligheten på apotek på landsbygden har minskat och att konsumenterna ibland har svårt att få tag på sina mediciner. Något som riskerar att bli värre om fem, tio år i takt med att fler människor flyttar in till större städer. Enligt Wikström krävs det åtgärder nu.

– Det handlar både om tillgången till fullvärdiga apotek men även om apotekstillbuden, så det är en fråga att titta på. Inte minst för framtiden, säger han.

Johan Wallér, vd på branschorganisationen Sveriges Apoteksförening, välkomnar utredningen.

– Det är positivt med en utredning, för det finns saker man behöver titta närmare på. Samtidigt är det viktigt att fokusera på rätt områden.

Rätt områden, enligt Wallér, är bland annat ersättningen till apoteken för direktexpediering av läkemedel. Den går apoteken back på i dag, enligt honom.

– Det är inte ett problem att apoteken säljer andra saker än läkemedel, men det får inte vara så att man måste sälja andra saker för att överleva. Det skickar fel signaler till apoteken.

Kompetensen ska användas

Johan Wallér instämmer däremot helhjärtat i sjukvårdsministerns åsikt om apotekens roll i vårdkedjan.

– Vi har i dag en kompetens på apoteken som samhället inte använder fullt ut. Den kompetens som kan mest om läkemedel i hela landet, den ska vi använda och utveckla.

Regeringen ska påbörja sin utredning "relativt snart", men inte före sommaren.

TT