Fler miljoner till religiös säkerhet

Publicerad 2015-04-10

Religion. Regeringen satsar i sin vårbudget ytterligare sju miljoner kronor för tryggare religiösa samlingslokaler. Ett välkommet tillskott, anser både muslimska och judiska församlingar.

– Det är efterfrågat av församlingar, både muslimska och judiska, som ser att en stor del av deras medlemsavgifter går till att betala säkerhetsåtgärder, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Välkommet besked

Beskedet välkomnas av judiska församlingen i Malmö, som i dag lägger mellan 25 och 30 procent av medlemsintäkterna på säkerhet.

– Det tycker jag är fantastiskt bra. Jag kan inte värdera summan, men jag tycker definitivt det är ett steg i rätt riktning, säger församlingens ordförande Jehoshua Kaufman.

Precis som synagogan i Malmö har även moskén i Eslöv vid flera tillfällen utsatts för angrepp.

– Det är något mycket glädjande att höra, just på grund av den utsatta situation många församlingar av olika trossamfund befinner sig i, skriver Samir Muric, imam vid Eslövs muslimska församling, i ett mejlsvar till TT.

Dagens nivå ligger på tre miljoner kronor per år. Nu föreslår regeringen att Nämnden för statligt stöd till trossamfund (SST) utöver det ska få ytterligare sju miljoner kronor för 2015 att fördela till de trossamfund som anser sig behöva mer säkerhet.

Ökad otrygghet

Åtgärden har sin grund i att församlingar, både muslimska och judiska, vittnar om ökad otrygghet, säger Ygeman.

– Det finns en betydande oro, både från judiska och muslimska församlingar, över situationen. Vi har haft attentat med exempelvis brandbomber mot moskéer och vi har haft ett antal internationella terrorattentat som riktats mot den judiska gruppen.

TT: Är tio miljoner kronor till säkerhet tillräckligt?

– Det är en tvådubbling av det anslag som riksdagen beslutade om. Men jag tror att det behövs göras en hel del andra åtgärder också.

TT