Löfven vill resa till Iran

Publicerad 2016-10-25

Irak. Efter resan till Saudiarabien och Irak väntar fler resor i Mellanöstern för statsminister Stefan Löfven. Iran ingår i hans fortsatta reseplanering.

Vid årsskiftet tar Sverige plats i FN:s säkerhetsråd, och den tvååriga perioden startar med att Sverige greppar ordförandeklubban. Därför odlar nu Stefan Löfven kontakter i Mellanöstern, som väntas bli den viktigaste frågan att hantera.

De senaste dagarna har Stefan Löfven besökt Saudiarabien och Irak, två nyckelspelare i de krig som pågår i Irak, Syrien och Jemen. En tredje tung aktör i regionen är Iran.

– Vi vill gärna möjliggöra en sådan resa, säger Stefan Löfven till TT på plats i Arbil, och tillägger att han hade ett möte med Irans president i samband med FN:s generalförsamling i New York i september.

Många konflikter

– Vi vill ha bra kontakt. Den här regionen har en sådan komplexitet, innehåller så många konflikter, så det är viktigt för Sverige att ha kontakter - inte minst nu när vi ska in i ett tvåårigt arbete i FN:s säkerhetsråd, säger han.

Stefan Löfven anlände till Arbil, huvudstad i den kurdiska regionen i norra Irak, sent på måndagskvällen. Natten tillbringade han hos den svenska insatsstyrkan i regionen, åtta mil från fronten där strider pågår sedan en dryg vecka tillbaka.

Befria Mosul

Den 35 man starka styrkan utbildar kurdiska peshmergastyrkor som nu deltar i striderna för att befria Mosul från Islamiska staten.

– Vår utbildningsinsats är av betydelse, och den vill vi fördubbla nu, säger Stefan Löfven.

Insatsen är Sveriges bidrag i den USA-ledda koalitionen, bestående av cirka 60 länder.

– Daesh måste bekämpas. Det är en militär kamp, som måste vinnas, men därutöver måste vi se till att samhället Irak kan utvecklas så att vi i framtiden undviker konflikter, och kan bygga ett samhälle som inte ger framtidens terrorister, säger Stefan Löfven.

TT:s utsända, Arbil

Följ ämnen i artikeln