SVT: Teliachefer mutmisstänkta

Publicerad 2012-12-12

Stockholm. Två chefer i Telias ledning är delgivna misstanke om mutbrott, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning. Telia Sonera mutade diktatorsdottern Gulnara Karimova för att kunna etablera sig i Uzbekistan, enligt programmet.

Uppdrag granskning beskriver sina källor som två höga chefer med "unik insyn från insidan" i Telias affärer i den korrupta, centralasiatiska före detta Sovjetstaten. På grund av sina positioner och rädsla för att råka illa ut framträder de anonymt.

Ända sedan Uzbekistan-härvan avslöjades i september, och en polisutredning om misstänkt mutbrott inleddes, har vd Lars Nyberg sagt så här:

– Telia Sonera mutade inte någon. Telia Sonera deltog inte i någon penningtvätt.

I programmet, som sänds i kväll, får en av källorna frågan om det finns "en minimal chans att Nyberg inte vet eller förstår att det handlar om mutor".

– Inte en chans, säger källan.

Enligt uppgift till Uppdrag granskning har två personer i Telias ledning delgivits misstanke om mutbrott. Överåklagare Gunnar Stetler, som leder utredningen, säger till TT att han inte har någon kommentar till den uppgiften.

En av Teliasoneracheferna företräds av Hans Strandberg, advokat och tidigare domare.

– Jag kan bekräfta att min klient delgivits misstanke om brott, säger han till Uppdrag granskning.

Strandberg beskrivs av SVT-programmet som en av Sveriges främsta ekobrottsförsvarare, och enligt honom förnekar hans klient brott.

Uppdrag granskning har även sökt den andra brottsmisstänkta Teliasonerachefen. Denne har via företagets pressavdelning avböjt att svara på frågor.

En källa säger i programmet att Telia "betalade ett öppet pris och ett hemligt eller dolt pris". Uppgiftslämnarna berättar nämligen om en hemlig uppgörelse våren 2007 inför Telias etablering i landet. Teliaföreträdare åkte flera gånger dit och förhandlade med Karimova. Förhandlingen beskrivs som avgörande och motpart var Karimovas högra hand Bekzod Achmedov.

– Det var en galen situation. Bekzod var vd för konkurrenten MTS, och där satt Telia Sonera - på konkurrenternas rum - och förhandlade om pengar till familjen Karimov, säger en av källorna.

Uppgiften stöds av ett läckt diplomattelegram från USA:s ambassad i landet.

Karimova skulle få aktier i ett gemensamt bolag, en andel som Telia senare skulle köpa tillbaka, säger källorna. I utbyte ingick bland annat en 3G-licens. Upplägget, som sedermera också blev verklighet, har i dag inbringat över två miljarder till den uzbekiska partnern - på papperet Achmedov och andra i Karimovas närhet, personer som nu är mutmisstänkta av åklagare.

I programmet avböjer Telia att kommentera uppgifterna.

TT