LO: Återgå till reglerad invandring

Publicerad 2016-12-15

Politik. Sverige måste återgå till en "reglerad" flykting- och arbetskraftsinvandring, skriver LO i en debattartikel.

"Förvånande och vilseledande", enligt en statsvetare.

LO-medlemmar som tycker att utvecklingen i Sverige går åt fel håll. Växande klyftor, en medskyldig arbetarrörelse och en oro hos människor som utnyttjas av rasister och högerpopulister.

Det är bilden som fyra höga namn från LO, bland annat ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, ger i en artikel på DN Debatt.

"Arbetarrörelsen måste nu på allvar svara på de frågor människor ställer, annars kommer helt andra krafter att göra det", skriver de och efterlyser en ändrad riktning för Sverige.

Vill ha stramare regler

Bland annat skriver de om att Sverige 2015 tog emot över 160 000 asylsökande.

"På lång sikt är det inte hållbart att fortsätta så. Sverige måste återgå till den både reglerade och solidariska invandringspolitik som Socialdemokraterna historiskt har stått för", skriver de fyra. De tycker att hela EU måste dela på flyktingansvaret och även att reglerna för arbetskraftsinvandring måste stramas upp.

Förutom det vill LO-topparna ha "en skola där alla barn ges samma möjligheter", "en riktig arbetsmarknadspolitik" och "kamp mot klassamhället".

"Ohistoriskt språkbruk"

Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet, tycker att debattartikeln är förvånande, uppseendeväckande och vilseledande, skriver Svenska Dagbladet.

– Man glider i artikeln och blandar samman flykting- och arbetskraftsinvandringen i ett ohistoriskt språkbruk, säger han till SvD.

Han säger att invandringen till Sverige i allra högsta grad är reglerad: Dels innebar S-MP-regeringens asylåtstramningar en kraftig reglering, dels har arbetskraftsinvandringen inte ändrats sedan Alliansregeringens överenskommelse med MP 2008.

– Regleringen har gått upp och ner lite i historien. Att LO inte förmår vara måttfull i formuleringarna är kanske lite förvånande, säger han till SvD.

TT