Porrdomen: "Ett monumentalt fiasko"

Publicerad 2016-06-13

Brott. En 43-årig man i Skåne som åtalats för att ha skickat hotfulla fakturor till porrsurfare får sitt straff kraftigt sänkt av hovrätten. Mannen frias helt på den första åtalspunkten, grov utpressning.

– Det här måste betraktas som ett monumentalt fiasko för åklagarsidan, säger den 43-åriga huvudmannens advokat Lars Kruse, till TT.

I stället för två och ett halvt års fängelse som 43-åringen fick i den tidigare tingsrättsdomen sänks nu mannens straff till åtta månader för bland annat bokföringsbrott. Det mycket omfattande åtalet gäller kravbrev som skickats ut till flera tusen personer från mannens företag, där mottagarna påståtts ha laddat ner porrfilmer via sina mobiltelefoner.

Inte utpressning

Men enligt domen har åklagaren inte kunnat bevisa att det saknats avtal mellan de målsägande och företaget, och hovrätten har därför utgått från att porrfilmerna faktiskt har laddats ner. Något som innebär at det inte är möjligt att döma 43-åringen och hans medarbetare för utpressning. I de fall hovrätten anser att kravbrevens formuleringar är brottsliga döms huvudmannen för olaga tvång. Men det gäller långt i från alla breven.

– Jag är mycket glad, min klient är helt frikänd från samtliga närmare 4 000 åtal för grov utpressning och försök till grov utpressning, säger Kruse.

Hängdes ut på internet

43-åringen döms däremot för brott mot personuppgiftslagen efter att ha lagt ut en lista med närmare 2 800 personer på internet där han påstår att de inte betalat sina porrköp. Och även för grovt förtal efter att han hängt ut en 19-årig kvinna med namn och bild som en porrsurfare tillsammans med andra nedsättande uppgifter.

Åklagarna vill i dag inte kommentera domen närmare än att de konstaterar att hovrätten gjort en annan bedömning.

Fyra medåtalade döms till villkorliga domar för bland annat olaga tvång. Ytterligare en medåtalat frias helt.

TT