Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Sverige ska fördubbla Irakstyrka

Publicerad 2016-10-17

Politik. Regeringen vill att den svenska styrkan i Irak fördubblas till 70 soldater.

Även dess geografiska område utökas.

Regeringen klubbar på onsdag en proposition till riksdagen om att förlänga den svenska militära insatsen i Irak. Den föreslås samtidigt bli fördubblad från dagens 35 soldater till 70. Deras uppdrag är att vara militära rådgivare och utbilda och träna de kurdiska peshmergastyrkorna i norra Irak.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) uppger att den svenska styrkans nuvarande uppdrag inte förändras.

– Vi kommer inte att skicka stridande förband, säger han.

Större område

Däremot kommer det geografiska området där styrkan får verka utökas från norra Irak till hela Irak. Hultqvist vill dock inte gå i på detaljer, utan hänvisar till utrikesdepartementet, som ansvarar för propositionen.

Hultqvist aviserade redan i somras att regeringen siktade på att fördubbla den svenska styrkan. Det skedde i samband med ett möte med den internationella koalitionen mot Islamiska staten (IS) i Washington. Koalitionen mot IS består av ett 60-tal länder.

– Nu verkställer vi det vi lovat, säger Hultqvist.

Regeringen och Försvarsmakten har också undersökt möjligheten att skicka ett medicinskt team, men det är inte aktuellt.

Räknar med stöd

Redan i Washington i somras talades det om att ett prioriterat mål för den internationella koalitionen var att befria Iraks näst största stad, Mosul, från IS. Den operationen har precis inletts under Iraks ledning.

– Den operationen är helt nödvändig och det är väldigt viktigt att man lyckas med detta. För att erbjuda invånarna där en annan framtid, för att försvaga Daesh (IS) och för att demoralisera Daesh, säger Hultqvist.

Den svenska styrkan kommer dock inte att delta i befrielsen av Mosul.

Försvarsministern räknar med stöd från de borgerliga partierna i riksdagen när det gäller att fördubbla Irakstyrkan.

M-kritik

– I ljuset av det som nu sker i Irak och Mosul så ser vi ett behov av att Sverige ökar sin insats, säger Moderaternas utrikespolitiske talesperson Karin Enström.

Hon kritiserar dock regeringen för att inte ha brytt sig om att förankra förslagen, vare sig när det gäller antalet soldater eller den geografiska utvidgningen.

– Detta är inte första gången. Det är allvarligt. Detta är beslut som innebär att man utsätter svenska kvinnor och män för risker. Då ska de också känna att det finns ett brett stöd och en förankrad politik i riksdagen, säger Enström.

– Jag har fått mycket knapphändig information i ett skede då det inte går att påverka. Jag har inte fått information hur man bedömt risker och hot och vilka konsekvenser ett sådant här utvidgat geografiskt mandat kommer att få.

TT