Regn på väg efter helgen

Publicerad 2015-07-04

Väder. Efter ett par dagar med ordentlig sommarvärme kommer regn och ostadigare väder in med början natten mot måndagen. Kraftigt regn är att vänta på flera håll.

De senaste dagarna har bjudit på temperaturer runt 30 grader i flera delar av landet, framför allt i östra Sverige från Kalmar i söder upp mot Stockholmsområdet. Även delar av Norrland har haft ordentligt varmt.

– Fortfarande i dag och i morgon är det ju varmt, framför allt i Götaland men även i Svealand. I norr har det kommit in lite svalare luft, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Men nu är det slut på värmen, åtminstone för ett tag.

– När vi går in mot måndagsdygnet så har vi ett regnområde som kommer in från sydväst upp över Götaland och Svealand, säger Lovisa Andersson.

Hela veckan ser ut att bli ostadig och regnområden kan leta sig in över landet, framför allt över västra delarna.

– Dels får man vara beredd på att regnet kan vara kraftigt, dels så kommer den riktigt varma luften att dra bort och svalare luft komma in, så det blir en temperatursänkning även i de södra delarna, säger Lovisa Andersson.

I Jämtlands- och Lapplandsfjällen har de höga temperaturerna i kombination med nederbörd fått fart på snösmältningen och SMHI har utfärdat en klass 1-varning om höga vattenflöden.

TT