Larm om glassplitter stoppar vin

Publicerad 2015-05-29

Alkohol. Systembolaget stoppar försäljningen av sex viner. Orsaken är att det finns en risk för glassplitter i flaskorna.

På fredagsmorgonen fick Systembolaget information om en risk för splitter i ett mindre antal flaskor. Vinet har tappats av en producent på ett och samma ställe i Sydafrika.

– Det gjorde att vi säljstoppade de här produkterna innan butikerna öppnade, säger Elina Yli-Torvi, pressekreterare vid Systembolaget.

Fyra av vinerna finns i Systembolagets ordinarie sortiment och två ingår i beställningssortimentet. Kunder som köpt någon av produkterna ombeds lämna tillbaka flaskorna eller hälla ut innehållet och lämna in den tomma flaskan. Elina Yli-Torvi har ingen information om hur många flaskor som kan ha sålts.

Stellan Lagerstedt, affärschef vid leverantören Janake Wine Group, säger att splittret upptäcktes på produktionsanläggningen i Sydafrika.

– Det är ett glassplitter som beräknas vara mindre än en halv millimeter som har hamnat i någon eller några av flera hundra tusen flaskor. Ur en ren kvalitetsaspekt väljer vår producent att stoppa partiet, säger han.

Enligt Lagerstedt har Systembolaget ungefär 14 000 flaskor i lager av partiet som stoppats.

De berörda vinerna är Allesverloren Cabernet Sauvignon, Allesverloren Shiraz, Allesverloren Tinta Barocca, Durbanville Hills Pinotage, Durbanville Hills Sauvignon Blanc och Fleur du Cap Chardonnay.

TT