Ny metod för plågsam sjukdom

Publicerad 2016-10-18

Vård. Bölder, öppna sår och långa sjukskrivningar har länge plågat de runt 3 000 svenskar som varje år opereras för sjukdomen Pilonidalsinus. Men en ny operationsmetod minskar både lidande och samhällskostnaderna kraftigt.

Pilonidalsinus eller pilonidalcysta drabbar främst unga män och är en infektionssjukdom som orsakas av hårväxt vid ryggslutet. Traditionellt behandlas de drabbade med en relativt omfattande operation som kan ta upp till ett år att läka, med en stor mängd återbesök, såromläggningar och sjukskrivning till följd.

– En del får en återkommande böld, medan andra även drabbas av ett ständigt vätskande sår med var och blod. Det är ofta yngre personer så det här är inget man gärna talar om, säger Roland Andersson, professor i kirurgi vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Skambelagd sjukdom

Skammen har också gjort att många lider i det tysta, och drar sig för att söka sjukvård. Men nu kan det bli ändring på det.

Genom en liten förändring i en metod som faktiskt togs fram redan 1965 har Roland Andersson och hans kollegor sedan 2008 opererat flera hundra personer med mycket goda resultat. Till skillnad från tidigare skärs nu en mycket mindre del av det infekterade området bort. Den nya operationen kräver inte att patienten sövs, och det blir oftast heller inte aktuellt med vare sig såromläggningar eller sjukskrivningar.

– Min modifiering var att jag sydde igen såret, vilket egentligen går på tvärs med kirurgiska principer. Men detta ger en mycket snabbare läkning och det har fungerat bra.

Redan fått genomslag

Metoden har nu spridit sig till ett flertal sjukhus runt om i landet, trots att resultaten ännu inte har publicerats. Förutom patientlidandet kan sjukvården spara tiotals miljoner kronor på att operera med Roland Anderssons teknik. Till det kommer samhällskostnaderna för sjukskrivningar som närapå försvinner.

– Tidigare hade våra patienter i snitt 35 dagars sjukskrivning, nu är den siffran bara en dag, säger Andersson.

TT