Hälsoministern förnyar avtal med Kina

Publicerad 2015-04-19

Sjukvård. Sverige och Kina har i flera år haft ett samarbete på hälsoområdet. Inte minst för att stoppa den ökande

antibiotikaresistensen. Nu reser folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) till Kina för att ytterligare lyfta frågan.

Med sig har han en delegation med representanter från myndigheter, företag och den akademiska världen.

– Jag är mycket glad över att Sverige och Kina fortsätter sitt samarbete på hälsoområdet. Trots skillnaderna mellan våra länder kan vi samarbeta på flera områden, exempelvis e-hälsa, psykisk hälsa och cancervård, säger Gabriel Wikström.

Han ska träffa sin kinesiska motsvarighet Li Bin och de båda ska förnya den svensk-kinesiska handlingsplanen på hälso- och sjukvårdsområdet. Dessutom ska han tala på flera seminarier och besöka sjukhus och vårdcentraler. I Kina finns en tradition av att skriva ut antibiotika även för förkylningar och antibiotikaresistensen ökar mycket snabbt.

– Det är en tickande bomb, säger Göran Tomson, professor i internationell hälso- och sjukvårdsforskning vid Karolinska Institutet och gästprofessor vid universitetet i kinesiska Shandong.

Han deltar just nu i ett nytt svensk-kinesiskt forskningsprojekt kring antibiotikaresistens där man tar ett större grepp som omfattar både humanvård, djurvård och miljö.

TT