S vill utreda obligatorisk mönstring

Publicerad 2013-10-07

Stockholm. Socialdemokraterna vill snabbutreda en obligatorisk mönstring för alla män och kvinnor över 18 år.

– Syftet är att skapa ett starkare band mellan svenska folket och försvaret, säger Peter Hultqvist (S), ordförande i försvarsutskottet.

I steg ett handlar det om en mönstring via webben, därefter skulle tjugo procent av årskullen kallas in för en mer traditionell mönstring med olika tester.

– Risken är att med den yrkesorganisation vi har i dag så sker en distansering successivt ifrån allmänheten. Det är en kritik vi haft länge och vi måste hitta nya idéer på hur man kan återknyta banden och göra dem starka i framtiden. Då kan det här förslaget vara ett sätt, säger Hultqvist till TT.

Ett slutgiltigt ställningstagande till en obligatorisk mönstring kommer först efter att det hela utretts, säger Hultqvist. Bland annat vill man se över hur det skulle kunna organiseras och vad det skulle kosta.

Partiet, som för tio år sedan drev igenom en nedläggning av försvaret på Gotland, vill nu se en stridsgrupp på ön, rapporterar SVT Nyheter.

– Omvärldsläget har förändrats. Det sker mer militär övningsverksamhet och aktivitet i Östersjön i dag och det sker en uppgradering av den militära förmågan i Ryssland. Vi ser också mycket av fartygsrörelser på den civila sidan.

TT