Nordbor får hjälp att lämna Japan

Publicerad 2011-03-17

Stockholm. Utrikesdepartementet erbjuder svenskar och andra skandinaver som vill lämna Japan att flyga från Tokyo till Bangkok med två extrainsatta plan på fredag eftermiddag och på lördag morgon.

– Det är ont om möjlighet att ta sig ut så därför hjälper vi till med extrainsatta plan, säger Tobias Nilsson vid UD:s pressjour.

Enligt UD:s beräkningar finns max 2 000 svenskar i Japan. Hur stort intresset bland dessa att flyga med planen vet inte UD i nuläget.

– Vi hoppas att det räcker men det är svårt att bedöma om det är för lite eller för mycket, säger Nilsson.

Om behovet skulle vara större än väntat kommer UD att se över möjligheterna att utöka insatsen.

De svenskar som vill resa med flygplanen ska anmäla sitt intresse till ambassaden i Tokyo. Den som åker med får betala ett självkostnadspris för flygningen.

På frågan om situationen verkligen är så allvarlig att staten måste erbjuda evakueringsflyg till samtliga svenskar svarar statsminister Fredrik Reinfeldt:

– Vi måste ta visst höjd i bedömningar av detta slaget. Det handlar både om effekter av en jordbävning, av en tsunami, om stor materiell förstörelse och mänskligt lidande, om kärnkraftsproblematik, men också det faktum att vi kan förutse stora folkrörelser i ett mycket tätbefolkat land. Det kan bli mycket komplicerat när det gäller kommunikationer och allt kring infrastruktur.

Utrikesdepartementet skärpte tidigare i dag sina rekommendationer. Dels avråder man nu från alla resor till Japan, dels uppmanas svenskar inom en radie av 80 kilometer från kärnkraftverket Fukushima I att lämna området.

– Det är ingen skarp maning att lämna landet men en uppmaning att se över sin situation, säger Cecilia Juhlin, kommunikationschef på UD.

Ikea erbjuder nu alla sina utländska medarbetare i Japan att lämna landet och resa till Hongkong med sina familjer.

TT