Många relationer rasar i juletid

Publicerad 2015-01-07

Stockholm. Julstöket kan få relationen att knaka. Och med fler skilsmässor i januari ökar också antalet par som söker hjälp.

– Förfrågningarna ökar alltid inför och efter julledigheten, säger terapeuten Anna-Clara Billengren.

Januari är en populär månad att ansöka om skilsmässa. Och bland dem som ännu inte gett upp är många som då - liksom i semestertider - kontaktar familjerådgivningen. Enligt Anna-Clara Billengren rör det sig oftast om småbarnsföräldrar i 30-årsåldern som inte får "livspusslet" att gå ihop.

– Oftast funkar föräldrarelationen, men det faller på logistiken: vem som tar hand om hämtning och lämning, vem som vabbar och vem som ansvarar för extrakläder på dagis. Att prata om de här sakerna blir svårt, säger hon.

Förväntningar om kärlek

Billengren, som tagit emot fem sex nya förfrågningar de senaste dagarna, tror att ökningen till stor del beror på dålig kommunikation inför helgen, vilket i sin tur påverkar själva julfirandet. Många har också en inre bild av julen med förväntningar om kärlek, något som kan öka svårigheterna. Att planera julfirandet noggrant kan minska problemen enligt Billengren.

Även småbarnsföräldrarna Emil Nordlander och Hanna Jensen i Kramfors tror att planerandet är viktigt för relationen. Även om de inte behöver det nu, så skulle de kunna tänka sig att söka hjälp.

– Det känns som att mycket tjafs uppstår för att det är stressigt och planeringen är dålig. Så man får väl planera bättre och vara ute i tid, säger Emil Nordlander.

Kommunal hjälp

Men för de par som inte klarar av att lösa problemen själva påpekar Anna-Clara Billengren att hjälp finns att få genom kommunens familjerådgivning.

– Att arbeta i familjerådgivning med sin parrelation är det bästa sättet att hitta nya sätt att kommunicera med varandra. Och få syn på det som är besvärligt.

TT