Stora skador efter brand

Publicerad 2016-12-06

Brand. Elva personer, bland dem flera barn, fördes till sjukhus efter en lägenhetsbrand i Upplands-Bro norr om Stockholm. Enligt räddningstjänsten kan det dröja länge innan boende kan återvända hem.

Boende i lägenhetshuset hoppade från balkonger för att komma undan lågorna.

Larmet om branden kom strax efter klockan tre på natten mot tisdagen. Under morgonen var elden släckt, men räddningstjänsten stannade kvar för att förhindra rökspridning och ta hand om drabbade och grannar.

Barn till sjukhus

Ida Texell, räddningschef på brandkåren Attunda, säger att det kan ta flera dygn innan boende kan återvända till lägenheten. Att kunna flytta tillbaka kan ta betydligt längre tid än så. Exakt hur länge vet man inte, men enligt kommunen kan det röra sig om månader.

– Det blir väldigt stora skador vid sådana här bränder. Vi bär ut och hjälper till med grejer de behöver, säger Ida Texell.

Karolinska universitetssjukhuset har tagit emot en kvinna i medelåldern som är skadad, men läget är stabilt. Enligt en preliminär siffra vårdas även fyra barn, vars läge också är stabilt. Till en början fördes elva personer till sjukhus.

Kommunen har lovat att hjälpa till med boende för de som eventuellt saknar hemförsäkring.

"Det var förskräckligt"

Baraq Mohammed Ali bor i huset och sov när branden bröt ut.

– Jag låg och sov och så hörde jag massa skrik. Min mamma väckte mig, sedan såg jag personer som hoppade från balkongen från tredje våningen, det var förskräckligt, säger han till TT.

Det är inte känt hur branden har startat men polisen har inlett en förundersökning om mordbrand. 40 personer evakuerades till en fritidsgård i närheten under morgontimmarna.

Många lägenheter tros bli rökskadade och en del fuktskadade från släckningsarbetet.

TT