Hur man pratar med unga om festivalövergrepp

Publicerad 2017-06-12

Brott. Återigen har sexuella övergrepp skett på en svensk festival. Men hur förbereder man sina egna barn på riskerna?

– Det är viktigt att vuxna inte skuldbelägger, säger Anna Norlén, psykolog.

Minst fyra personer greps under musikfestivalen Summerburst i Stockholm misstänkta för olika typer av sexbrott. En 18-årig flicka ska också ha utsatts för en våldtäkt som uppges ha skett mitt i publikhavet.

Moa Mannheimer är psykolog och chef på Barnafrid på Linköpings Universitet, ett nationellt kunskapscentrum för barn utsatta för våld och andra övergrepp. Hon menar att de negativa rubrikerna kan fungera som en startpunkt för att prata med sina egna ungdomar om riskerna, om man som förälder är orolig.

– Man kan säga: "Har du läst det här?" Om man vet att ens barn ska på festival så kan man fråga dem om nyheterna gör att de känner sig otrygga eller inte. Det här med att vara nyfiken är bra. Men man ska inte föra över sin egen oro på barnet, utan förklara att den ligger hos en själv. Sen får man hitta någon väg där man möts, säger hon.

Stärka kompisarna

Anna Norlén, psykolog på Ericastiftelsen, är inne på samma linje och tror att det viktigaste är att få igång ett samtal.

– Man ska ha som mål att sätta igång en kommunikation om det, och se till så att ungdomarna har en plan beroende på vad som händer. Om man är med kompisar så kan man ha en överenskommelse om att man håller ihop och inte lämnar någon själv. Man kan stärka unga i vikten av att ta hand om och skydda varandra. Om någon rör vid en på ett obehagligt sätt så ska man säga nej och överväga att anmäla, för det kan vara ett brott. Pratar man om det på ett öppet sätt så stärker man ungas känsla för rätten till sin kropp, säger hon.

En vanlig reaktion bland föräldrar kan vara att man förbjuder ungdomar att gå på ett evenemang efter att exempelvis brott begåtts.

– När man försöker förbjuda saker så riskerar man att ungdomarna gör det i smyg ändå. Då får vi inget veta, och vi har ingen möjlighet att hjälpa till om det går dåligt. Vi slutar inte ta tåget bara för att det är vanligare med ficktjuvar på Centralstationen. Det viktigaste är att vara förberedd, säger Moa Mannheimer.

Skuldbelägga offret

Det är heller ingen bra idé att be sitt barn att anpassa sin klädsel.

– Man får ha kort kjol om man vill det. Spontant blir sådana regler att lägga ansvaret på ett potentiellt offer för vad som kan hända, och det ska man inte göra, säger Anna Norlén.

TT: Om ens barn utsätts för ett övergrepp, hur pratar man om det efteråt?

– Det viktiga är att försöka lägga band på sig. Det är lätt att säga "Varför var du där så sent?". Betona att det är bra att det hela kommer fram, så att vuxna kan hjälpa till. Man måste påminna om vems ansvar det är när ett brott begås. Sen kanske inte barn svarar första gången, utan man kanske måste vara ihärdig och fråga flera gånger. Det behövs ofta att den vuxne tar initiativ till att prata om det. Man kan fråga utan att vänta sig ett svar, säger Moa Mannheimer.

TT