Polisen varnar för handgranater

Publicerad 2015-07-25

Brott. Sedan i juli har nio handgranater använts i Malmö. Polisens nationella bombskydd varnar därför allmänheten för osprängda handgranater som kan finnas utspridda i staden.

Hittills i år har hela 30 sprängdåd inträffat i Malmö och bara under denna vecka har tre handgranater detonerat. Vid det senaste tillfället exploderade det utanför ett av stadens kontor för individ- och familjeomsorg. Kontoret ligger i ett bostadsområde, men ingen människa kom till skada.

Aldrig röra

Men handgranaterna oroar polisen, som ber allmänheten att vara vaksam.

– Vi vill inte skapa någon hysteri, för sannolikheten att stöta på en odetonerad handgranat är väldigt liten. Mig veterligt har det heller aldrig inträffat att någon råkat illa ut och vi vill att det ska fortsätta att förhålla sig på det sättet. Men skulle man hitta ett misstänkt farligt föremål ska man absolut inte röra den, hålla andra borta och ringa polisen, säger Bertil Olofsson, chef för det nationella bombskyddet.

Splitterskador

Anledningen är självklar: En detonation kan leda till döden, eller allvarliga splitterskador.

– Vi har ryckt ut på fall där handgranaten inte detonerat, men då har inte någon ur allmänheten varit i närheten. Och när polisen i Skåne analyserat och vidtagit åtgärder kommer fallen sannolikt att avta, säger Bertil Olofsson.

Ett antal av handgranterna har jugoslaviskt ursprung, och är illegalt införda.

– Handgranaterna kan vara hämtade från slagfält eller plockade från döda soldater av lokalbefolkningen, säger Göran Månsson, chef vid nationella bombskyddet i Malmö, till Sydsvenska på nätet.

TT