Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Sverige ska ha hotat om Kompass

Publicerad 2015-05-26

FN. Sverige ska ha hotat FN ekonomiskt om den visselblåsande svenske FN-tjänstemannen Anders Kompass sparkades.

Dokument visar också att FN kände till de misstänkta sexövergreppen av franska soldater mot barn - men inte gjorde något.

Anders Kompass - som arbetar vid FN:s högkommissariat för mänskliga rättigheter (OHCHR) i Genève - lämnade förra sommaren över en intern rapport om misstänkta övergrepp i Centralafrikanska republiken (CAR) till franska åklagare, eftersom han ansåg att FN inte hade agerat och heller inte trodde att något skulle bli gjort.

I hemligstämplade dokument, som nyhetsbyrån AP har läst, finns redogörelser av höga FN-tjänstemän. Flavia Pansieri, FN:s biträdande högkommissarie för mänskliga rättigheter, skriver att hon den 12 mars i år bad Kompass att säga upp sig. Han vägrade. Högkommissarien, Zeid Ra'ad al-Hussein, uppger att den svenske ambassadören antytt för Pansieri att ett avskedande "kan påverka svensk finansiering" av OHCHR.

"Tar fullt ansvar"

Svenska utrikesdepartementet vill inte kommentera uppgifterna men skriver till TT att utredningen om Kompass måste göras på "ett oberoende och förutsättningslöst sätt i enlighet med FN:s regelverk".

I stället stängdes Kompass av från arbetet - vilket kritiserades skarpt och avstängningen upphävdes sedan av en skiljedomspanel.

Allra senast i maj-juni i fjol visste ONHCR om övergreppen och franska åklagare informerades av Kompass i juli. Pansieri uppger att hon hade distraherats av andra frågor från i höstas till i början av mars i år. "Jag tar fullt ansvar för att inte ha gett frågan den nödvändiga uppmärksamheten", skriver hon.

Halvår för svar

De franska åklagarna har reagerat på att OHCHR har tagit sex månader på sig att svara på frågor. När FN lämnade över skrivna svar var det den 29 april i år - samma dag den brittiska tidningen The Guardian första gången skrev om misstankarna, uppger åklagarna.

I maj i år ifrågasatte OHCHR agerandet av Kompass och angav att han hade läckt rapporten med namn och adress till barnen - vilket uppgavs öka risken för repressalier mot dem. Men enligt de nu citerade dokumenten ska Kompass redan i september i fjol ha uppgett för Pansieri att namnen hade förfalskats i det läckta materialet.

Kompass har vägrat kommentera uppgifterna så länge FN-utredningen pågår.

TT