Stort nej till matfett i vasken

Publicerad 2017-09-14

Miljö. Torka stekpannan med papper innan du diskar den. Även små mängder matfett kan orsaka stopp i avloppet.

– Olja är "big no no", säger avloppsteknikern Ali Abbasi.

Matfett och våtservetter tillsammans med andra prylar har bildat en 130 ton stelnad fettklump i Londons kloaksystem. Även små mängder matfett kan orsaka stopp.

– Även det lilla fett som finns när du har stekt falukorv till exempel. Det rinner ned med varmvattnet när du diskar men så fort det kommer ned några meter så blir det kallt snabbt och då blir det stelt, säger Ali Abbasi.

Optimalt är att torka stekpannan med papper, som kastas i soptunnan, efter att ha stekt med olja eller smör. De som har diskmaskin måste också se till att fettet är borta innan maskinen körs i gång.

Hur lätt det blir stopp beror också på ledningarna. Med plaströr är det mindre risk för stopp än i gjutjärnsrör.

– Vi riskerar inte att få en 130 ton fettklump som i London, vi är mycket bättre på att ta hand om våra avlopp här. Men vi är långt ifrån godkända skulle jag säga, säger Ali Abbasi.

I Karlskoga kommun får hushållen trattar, som skruvas fast på en pet-flaska i vilken matfettet samlas upp. Flaskan kan sedan lämnas till återvinningsanläggningen när den är full. Sedan återvinns fettet till bland annat biobränsle och tvål.

– Vi betalar ungefär 16 kronor per tratt, så det är klart att det blir en ansenlig summa för oss. Men det är fortfarande billigare än att åtgärda stopp i avloppssystemet, sade kommunens vattenchef Jenny Johrin till TT tidigare i år.

TT