Svenskar tränar mest i EU

Publicerad 2014-03-26

Malmö. Svenskar motionerar mest av alla i EU, enligt en ny undersökning. Samtidigt blir vi allt sämre på vardagsmotion - stillasittande framför en dataskärm vägs inte upp av några gym-pass.

– Vi kan inte längre definiera en person som fysiskt aktiv för att den motionerar regelbundet, för vi är samtidigt ett av de mest stillasittande folken i världen, säger Mai-Lis Hellénius, livsstilsprofessor.

Hon arbetar på en livsstilsmottagning på Karolinska universitetssjukhuset där patienter får fysisk aktivitet på recept och stegräknare för att aktivera sig.

70 procent av svenskarna säger sig motionera minst en gång i veckan, enligt EU:s opinionsinstitut Europabarometerns undersökning. Det är självklart bra, enligt Hellénius, men samtidigt varnar hon för träningshets och att motion fortsätter att bli alltmer av en klassfråga.

Kunskap om träning sprider sig snabbt i media och på bloggar.

– Det är på gott och ont, säger hon, och pekar på hur detta också skrämmer dem som känner sig långt från nya trendiga träningstips.

I Bulgarien, som kommer längst ner i undersökningen, svarar 78 procent att de aldrig motionerar.

– Det är ett land med mycket tuffare miljö. I Sverige har vi många som har tid, ork och möjligheter att motionera, säger Mai-Lis Hellénius.

TT