Befarat snökaos uteblev

Publicerad 2017-01-04

Väder. Snöovädret i södra Sverige blev inte så farligt som befarat. Både bilar och tåg kunde rulla förhållandevis väl när natten blev dag.

I natt rådde klass 2-varning för stora delar av södra Sverige med kraftiga stormbyar och snö - och i norr är det nära 30 minusgrader. Om det nu rörde sig om en snösmocka så orsakade den i alla fall inte något kaos i trafiken.

– När det är snöfall och blåser så sker det ju en del trafikolyckor, men det är inte av den omfattningen att någon har ringt jouren, att det är något extremläge, säger Lennart Helsing, presskommunikatör vid Trafikverket.

Strax före lunch rådde klass 2-varningar för stormbyar på Öland och Gotland samt i Kalmar län. SMHI har även utfärdat en klass 1-varning för snöfall vid kusten i Gävleborgs län.

Inställda bussar

Mellan 10 och 20 centimeter snö väntades falla i Södermanlands och Stockholms län under natten. SMHI vet inte exakt hur mycket som föll, men kan konstatera att det blev ännu mer på sina håll.

– I Hälleforsnäs i Södermanland kom det 31 centimeter snö, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

I Stockholms innerstad ställdes alla busslinjer utom stomlinjerna ställts in under morgonen på grund av vädret. Men några timmar senare rullade alla linjer igen, om än i en något reducerad omfattning.

Kallt i Norrland

Många oroliga flygresenärer hörd av sig till Swedavia under morgonen, men samtliga fick svaret att flygen går i tid.

– Vi har inga förseningar, men vi uppmanar folk till att vara ute i god tid, säger Swedavias presskommunikatör Maria Moustakakis.

Norrland har fortsatt lättare snöfall men där klarnar det upp och blir riktigt kallt.

– Vi har minus 28,2 i Naimakka i norra Lappland så det är ganska bistert, säger Mattias Burtu på SMHI.

På grund av kylan ställs ett tåg mellan Kiruna och Narvik in.

TT

Följ ämnen i artikeln