Nyval i Japan - "folkomröstning" om Abe

Publicerad 2017-10-10

Japan. Det japanska nyvalet utvecklas till en besvärligare historia än vad Shinzo Abe tänkt sig.

Premiärministern utmanas av en mediefavorit som vänt upp och ner på den japanska politiken.

Det var i slutet av september som premiärminister Abe utlyste nyval och upplöste parlamentets underhus i förtid. Det oväntade draget sågs av bedömare som ett sätt att utnyttja det fördelaktiga läge som uppstått på grund av den svaga politiska oppositionen. Tanken var även att skapa ett starkare mandat för Abes politik gentemot Nordkorea och stora satsningar i socialsystemen som han aviserat.

Stödet för Abe har ökat sedan det hot som Nordkorea anses utgöra åter hamnat i fokus.

"Hoppets parti"

Men problemet för Abe är att en nystartad opposition har fått luft under vingarna. Tokyos populära guvernör Yuriko Koike och hennes Kibo no to ("Hoppets parti") är bara två veckor gammalt och klart mindre än det regerande konservativa Liberaldemokratiska partiet (LDP). Men det har snabbt tornat upp sig som en seriös utmanare.

En stor del av förklaringen ska vara att Koike går hem i medierna och ses som ett piggare alternativ än Abe. Premiärministern själv kommenterar dock Koikes framgång med en syrlig passning.

– Svulstighet och paroller öppnar inte vägen till framtiden, säger han.

Valet nästa söndag, den 22 oktober, har benämnts som en folkomröstning om Abe, som tidigare sagt att han lämnar sin post om han inte når en majoritet. Kritiker menar att premiärministern utropade nyvalet för att rikta bort uppmärksamheten från ett antal skandaler där han anklagats för svågerpolitik.

Utfasning av kärnkraften

Koike å sin sida har utlovat en "medmänsklig konservatism", med en utfasning av kärnkraften till 2030 och ett stopp för planerade skattehöjningar. Hennes kritiker menar dock att hon upprepar vaga fraser, och att hon inte kan förklara hur hon tänkt betala för sina ambitiösa projekt.

Enligt en ny opinionsundersökning i tidningen Yomiuri tänker 32 procent av väljarna rösta på Abes LDP. Hoppets parti får 13 procent i samma mätning - en nedgång med sex procentenheter från den senaste mätningen.

En nackdel för partiet ska vara att Koike inte velat lansera sig själv som en given premiärministerkandidat för partiet, eftersom hon tros vilja fortsätta styra Tokyo över sommar-OS 2020.

TT-AFP