Tidslinje: När Saudiarabien surnade till på Sverige

Publicerad 2016-10-20

Politik. Ett uppsagt militärt avtal och ett uttalande av utrikesminister Margot Wallström ledde våren 2015 till en diplomatisk kris mellan Sverige och Saudiarabien. Så här gick det till - dag för dag.

19 januari

Utrikesdepartementet kallar upp den saudiske ambassadören i Sverige för att protestera mot den offentliga piskningen av bloggaren Raif Badawi.

– Här så måste man ju protestera mot det som är närmast medeltida metoder, förklarar utrikesminister Margot Wallström (S).

11 februari

Margot Wallström säger i riksdagen:

– Det är självklart att politiken i Saudiarabien är långt ifrån en feministisk politik. Framför allt kränks ju kvinnors rättigheter. De får inte ens köra bil. Man piskar bloggare, och man har en kungafamilj med absolut makt. Då är det klart att vi inte kan använda något annat ord än diktatur.

8 mars

Sveriges ambassadör till Saudiarabien meddelar regeringen i Riyad att det kontroversiella militära samarbetsavtalet från 2005 mellan de båda länderna inte förlängs.

9 mars

Wallström förhindras - på uppmaning från Saudiarabien - att hålla tal inför Arabförbundet i Kairo, där hon var inbjuden som hedersgäst. Arabförbundets utrikesministrar fördömer hennes uttalanden.

10 mars

Regeringen offentliggör att det militära samarbetsavtalet inte förlängs.

11 mars

Saudiarabien kallar hem sin ambassadör i Stockholm.

19 mars

Totalt 57 stater inom Islamiska samarbetsorganisationen (IOC), nästan hela den muslimska världen, sluter upp bakom kritiken mot Wallström.

27 mars

Regeringens sändebud Björn von Sydow träffar den saudiske kungen. Med sig har han bland annat ett brev från kung Carl Gustaf. Regeringen vill inte svara på om Sverige ber om ursäkt.

– Vi har klarat ut eventuella missförstånd om att vi skulle ha förolämpat islam, vilket vi aldrig har gjort, säger statsminister Stefan Löfven.

28 mars

Saudiarabien sänder tillbaka sin ambassadör till Sverige, och de diplomatiska relationerna är därmed normaliserade, uppger Wallström.

TT